Tko tu koga gleda?

Izložba 23.06.2020. - 06.07.2020. Knjižnica Novi Zagreb Vedran Braun
Autor izložbe, Vedran Braun, Zagrepčanin je rođen 1959. na Sušaku u Rijeci. Diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Živi i radi u Švicarskoj. Ronjenjem se bavi od 1999. Upoznavanje svijeta ispod morske površine ubrzo ga je usmjerilo i prema podvodnoj fotografiji: "...počneš drugačije razmišljati, naučiš poštivati pravila života; i onda osjećaš dužnost upozoriti i druge. To, u moru, neka je vrsta tjelesnog razgovora. Svaka životinjica te prvo upozori da si blizu 'ruba'. Mala hobotnica kad se naljuti dobije ljubičaste prstene. Ribica Nemo kucka te po maski kad si preblizu njegovog terena. Pas čekićar živi u jatima koja se u zoru dižu prema površini, i strašno je plašljiv. A ti nastojiš prići što bliže... Roni se i po noći, ali pliće - jer se vidi ono što se ne vidi po danu. Neke se vrste hrane po noći... More je strašno zagađeno, treba ga čuvati i paziti; srećom, taj svijet je ipak robusniji nego si zamišljamo, u par godina se regenerira, no to ne smije biti izgovor za nepažnju, nego upravo suprotno, poticaj za još veću pažnju."
Na izložbi je prikazan mali ali zadivljujući izbor pogleda iz podmorja, a najveći broj izloženih fotografija prikazuje stanovnike mora u geografskom trokutu Filipini - Indonezija - Papua Nova Gvineja. To je prostor izuzetno bogat životom.
Većina odabranih fotografija takozvane su makro fotografije. Na njima su vrlo, vrlo male životinje prikazane jako uvećano. Detalji, a ponekad čak i cijela životinja, mogu se stvarno razaznati tek na fotografiji nakon ronjenja. To vrijedi ne samo za glavni objekt nego osobito za pojedinosti koje okružuju glavni objekt snimanja.
(dijelovi teksta preuzeti iz kataloga izložbe "Tko tu koga gleda?")