Tomislav Ostrman: Slatka utopija

Izložba 09.09.2020. - 13.10.2020. Knjižnica Marina Držića
Tomislav Ostrman
Tomislav Ostrman rođen je 1978. godine u Zagrebu gdje je završio osnovnu, srednju i osnovnu muzičku školu. Slikarstvo je diplomirao 2009. godine u Ljubljani u klasi prof. Darka Slaveca. Trenutno je na poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom prof. Igora Rončevića čiji je bio asistent 2013/ 14. godine. Član je strukovnih udruga HDLU i HZSU. Do sada je imao mnogo zapaženih izložbi, a radovi mu se nalaze u zbirkama po cijelom svijetu.


Tomislav Ostrman prihvatio se odgovornosti, tj. poslanja da pred društvenu javnost rasprostre svoj svjetonazor i opsesiju, poriv da umjetnošću angažira, otkrivajući nam pritom snažan senzibilitet i neravnodušnost prema svijetu u kojem živimo. Čini to neopterećeno, zabavno, ali nadasve ljudski pa stoga i učinkovito. Jer Ostrmanove slike natopljene su obiljem pozitivne energije kojom ispunjavaju i sam izložbeni prostor, reflektiraju iskrene emocije i uspostavljaju prisan kontakt s gledateljem uvlačeći ga u bajkovitu pustolovinu, začudni svijet nevine, gotovo dječje naracije.
Ostrmanove slike nekonvencionalne su i maštovite, stvaralački razigrane, neopterećene potrebom za slijeđenjem inih avangardnih pravaca. Pripadaju perspektivnoj „bliskoj budućnosti“ o kojoj piše i Bourriaud, rezerviranoj za umjetničke osobnosti, danas nazivane nomadima, a sutra nositeljima društvenog poslanja. Ostrmanova slika stvorila je takvu opipljivu viziju neke drugačije stvarnosti u kojoj u spretnoj simbiozi žive profano i duhovno, svakodnevno i umjetničko, umjetnost i njezin konzument.


Sanda Stanaćev Bajzek