Tragom Meštrovićevih djela

Izložba 07.05.2019. - 31.05.2019. Knjižnica Staglišće Početak događanja: 13.05. u 18:30 sati otvorenje izložbe Izlozi knjižnice
Učenici OŠ Ivana Meštrovića u Zagrebu, članovi Fotokluba Meštri krenuli su putovima skulptura našeg velikog umjetnika Ivana Meštrovića. Škola ove godine slavi 50 godina od osnutka i za tu prigodu učenici su pripremili izložbu fotografija Meštrovićevih skulptura i spomenika koji se nalaze u Zagrebu.
Zagrebačke skulpture i spomenici velikog kipara svojom raznovrsnošću predstavljaju presjek sveukupnog umjetnikovog stvaralaštva - od studentskih dana do zrelosti, od impresionističko-simboličke i secesijske faze do neoklasicizma i monumentalizma, a osim brojnošću, te skulpture zanimljive su i zbog raspona svojih tema: najzastupljeniji su portreti povijesnih ličnosti, zatim simboličke i alegorijske teme u kojima su česti prikazi ženskog lika kroz temu majčinstva i akta te djela iz njegovog herojskog ciklusa.
Izložba je postavljena na poticaj voditeljice Fotokluba Meštri, profesorice hrvatskoga jezika Kristine Dilice, kojom se nastavlja dugogodišnja suradnja škole i knjižnice.
Učenici će održati i prigodno predavanje, 13.05. u 18:30 sati u knjižnici.