Treći čovjek / drugi kadar

Izložba 15.06.2020. - 19.07.2020. Knjižnica Vladimira Nazora
Na izbornom kolegiju Animacija, strip, ilustracija studentice i studenti druge godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i njihov mentor komparativno su istraživali strip i film kao srodne idiome vizualno - likovnog izraza. Strip je bio i jedna od tema kojom su se bavili studenti četvrte godine na kolegiju Metodika nastave likovne kulture.
Kao poticaj za crtačke interpretacije i kreacije studenticama i studentima je predložen kultni crno-bijeli film Carola Reeda „Treći čovjek“. Taj izuzetan film u kojem je svaki kadar pažljivo, štoviše nadahnuto likovno komponiran prava je riznica motiva za crtež, grafiku, sliku, a posebice je zahvalan za transpoziciju u medij stripa.

„Treći čovjek“ ostaje vizualno zagonetan i nakon odgonetanja filmskog zapleta. Nas je zanimao zaplet, ali ne na razini filmske priče, nego na razini likovne strukture i vizualne atrakcije. Literarni, narativni sadržaj filma sasvim smo podredili odgonetanju likovne sintakse u kompozicijama filmskih kadrova. Crtačkim interpretacijama filmskih slika i transponiranjem u medij stripa studenti/ce su stjecale znanja iz oba područja kroz vlastito kreativno iskustvo. Motiv za likovni rad je kadar iz filma, a tema studentskih istraživanja je likovna dramaturgija table stripa - kompozicija crnih i bijelih ploha, linija i tekstura. Osvještavanje likovnih vrijednosti filma potaknulo je autore na vlastita kreativna rješenja u kojima do izražaja dolazi i osobni temperament i crtački rukopis svakog pojedinog studenta. U izloženim likovnim radovima, premda se radi o istom motivu i o istom
likovnom problemu razvidne su razlike u individualnim pristupima, ali i razlike između dvije grupe studenata. U radovima studentica četvrte godine dominiraju međuodnosi crnih i bijelih ploha, dok na radovima njihovih mlađih kolegica i kolega dominira crtački grafizam, likovni zvuk raznovrsnih linija u prožimanju s teksturama i laviranim plohama.
U komornoj crtačkoj izvedbi partiture crno - bijelog filma naši studenti odsvirali su svaki svoju dionicu hrabro, iskreno i nepretenciozno.
Marijan Richter

U realizaciji teme Treći čovjek / drugi kadar sudjelovale su studentice i studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru pod vodstvom mentora doc. dr. art. Marijana Richtera:

2. godina:
Lucija Artić
Bruna Bajac
Jan Draclin
Magdalena Drvar
Valentina Šanović
Ljubica Smoljo
Mirna Šandrovčan
Gabrijela Galko
Ena Kukić
Adrijana Magdić
Nikolina Mravak
Patricija Salopek
Patricia Jarnević
Ivana Jolić
Ivana Krpan
Maja Gržan
Ivan Starčević
Anđela Džepina
Anđela Knežević
Karla Mamić
Ivana Mihoković
Mateja Župan
Petra Martinčić
Karmen Lovraković
Paula Pirak
4. godina:
Slavica Mudrovčić
Ivana Matasić
Kristina Talaja
Doris Glad
Ana-Marija Janeš
Ana Dujmović
Tajana Puškarić
Kristina Jurković
Kristina Binički
Kristina Kukuljević
Monika Goreta
Marina Fajtić
Kristina Prpić
Ana Levar
Annarayna Ahmetašević
Matea Požega
Matea Koren
Katarina Vukelić
Antonio Bektić
Helena Flegar


Fotogaleriju možete pogledati ovdje.