TRETAROKA Oružje / Trash for Trash

Izložba 24.06.2008. - 15.07.2008. Čitaonica i Galerija VN
ORUŽJE / TRASH FOR TRASH

U projektu Oružje / Trash for Trash konvencionalni oblici oružja složeni su od otpadnog materijala i sasvim su neupotrebljivi. Nije teško razumjeti analogiju između oružja iz smeća i oružja kao smeća. Projekt prikazuje oružje kao potpuno apsurdne i suvišne predmete koji naizgled djeluju realno, zbog čega kod posjetitelja izazivaju različite osjećaje. Mogli bi se priupitati je li naš odnos prema oružju emocionalan ili pragmatičan.

Postoji opasnost da publika shvati opsesiju ovakvim predmetima kao neku vrstu fetišizma. Da bi se spriječilo takvo shvaćanje, potrebno je posjetitelje, ali i druge građane, usmjeriti da preispitaju svoj odnos prema oružju. TRETAROKA je odlučila ovakva pitanja, uz instalaciju u galerijskom prostoru, postavljati kroz seriju javnih intervencija u kojima je naš odnos prema oružju prikriven, a na uvid je dana tek informacija o postojanju mjesta na kojem se oružje može pogledati i kupiti. Kao autori publici nikako ne namećemo vlastite stavove o oružju, već prepuštamo svakom pojedincu da sam odluči kako će percipirati vizualnu poruku. Kako bi osigurali prepoznatljivost projekta, poslužili smo se metodom dizajnerskog brendiranja, gdje je sve 'lijepo upakirano' u složeni sustav vizualno uniformiranih i snažnih poruka koje više zbunjuju nego informiraju.

Za razliku od prošlih projekata, kojima je centralno mjesto bilo virtualno - na internetu, ovoga puta se izložba održava u galeriji i više je procesualna, pa će se finalni rezultati pokazati tek po njezinu završetku. U Galeriji VN, naime, mjerimo amplitude broja posjetitelja te skrivenom kamerom promatramo njihove reakcije. Stavovi publike bilježe se i kratkim anketama u samoj galeriji, ali i po gradu.

Uz izdvojena mišljenja šire javnosti, možda bi bila zanimljivija mišljenja onih koji imaju više političke i ekonomske moći da naprave značajnije promjene glede naoružanja, ali izravan pristup do utjecajnih vladajućih struktura skoro je nemoguć. Dakako, tijekom ovog višegodišnjeg projekta pokušavamo pronaći načine komuniciranja i s državnim strukturama te s drugim kupcima i promotorima naoružanja. Godine 2006. serija objekata bila je izložena u Ministarstvu obrane Republike Slovenije dok je ovoga puta jedan objekt izložen u prilaznom prostoru galerija “Zvonimir” Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Umjetnička intervencija u različite javne prostore nije ni direktna ni agresivna, ali ipak može utjecati na oblikovanje svijesti. Cilj projekta Oružje / Trash for Trash čini se utopičan, ali to i jest jedno od mjesta koje umjetnost prisvaja kao područje svog djelovanja. Projekt je također namijenjen propitivanju odnosa prema sigurnosti, agresiji, zaštiti, ugroženosti i miru. Pitanje je, zapravo, je li moguća potpuna eliminacija oružja i ostalih sredstava za ubijanje. Odbacivanje ideje o oružju kao o nečemu samome po sebi nužnom i neizbježnom, napravilo bi više za higijenu i ekologiju svijeta nego sva trendovska nastojanja vezana uz recikliranje otpada.

TRETAROKA

Biografija

TRETAROKA je organizacija koja se bavi različitim poljima vizualnog stvaranja. Područje interesa su joj socijalno angažirani radovi, odgovorni, ali ipak puni idealizma i povjerenja u civilne inicijative, s naglaskom na sprečavanju uniformizma i poticanju raznolikosti. Aktivnosti organizacije koju čine NATAN, Saša Kerkoš, Ida Hiršenfelder i drugi, koncentriraju se na ekološka pitanja u umjetnosti i dizajnu. Kada se TRETAROKA bavi projektima o reciklaži, uvijek ponajprije reciklira i ponovno promišlja ideje koje su dio umjetničkog procesa, iako se bavi i ideološki nametnutim idejama o ekologiji. Nadahnuće za rad potaknuli su stvarni društveni problemi koji, uz neracionalnu potrošnju, stvaraju neograničene količine otpada - kako materijalnog, tako i mentalnog. TRETAROKA u procesu rada preoblikuje stvari i postavlja ih u nov kontekst, te daje vrijednost otpadnim stvarima. TRETAROKA je također inicijator Bijenala slovenske nezavisne ilustracije.


izložbe i publikacije (OROZJE.COM / TRASH FOR TRASH):

2007.
- Galerija Distrikt, Beograd
- www.meinewaffen.com
- grupna izložba Homo Bellicus – A Genealogy of War, Christiania, Berlin

2006.
- Časopis za kritiku znanosti – Javne in zasebne vojne (br. 225)
- Orozje.com / Trash for Trash, publikacija
- Galerija Breg 2, Ljubljana
- urbane intervencije na plakatnim mjestima u Ljubljani
- Ministarstvo obrane Republike Slovenije
- www.orozje.com



kontakt:
mail: tretaroka@gmail.com
www.orozje.com, www.meinewaffen.com


TRETAROKA Oružje / Trash for Trash