Trnje - ljudi, život i prostor

Izložba 15.05.2020. - 13.06.2020. Knjižnica Marina Držića
Vesna Špoljar 'Uz fontane'
Trnje je jedna od 17 zagrebačkih gradskih četvrti. Kroz povijest je to bila ruralna sredina i zagrebačka provincija s vrtovima koji su hranili Zagreb, kasnije se razvila u radničku sredinu s tvornicama i mnogim obrtima, potom je prerasla u sveučilišnu sredinu u širem zagrebačkom središtu, a danas je na Trnju administrativno središte grada s mnogim ministarstvima i državnim institucijama. 

O Trnju postoje mnoge priče i pjesme, posvećene su mu mnoge skladbe, ali ne postoji zaokružena trnjanska fotografska priča. Vijeće Gradske četvrti Trnje odlučilo je to promijeniti na način da tradicionalno obilježavanje Dana Trnja obogati izložbom fotografija današnjeg Trnja i trnjanske svakodnevice. Otvorilo je poziv Trnjanima, ali i svim posjetiteljima Trnja da se priključe fotografskoj priči s Trnja. 

Na natječaj su se javila 52 autora s 248 fotografija. Žiri je za izložbu odabrao 50 fotografija od 26 autora. Nagrađeno je 10 fotografija od čega je jedna prvonagrađena, dvije su drugonagrađene, tri su trećenagrađene, a četiri su fotografije pohvaljene.
Karakteristika je zaprimljenih radova da u njima nema ili ima vrlo malo Photoshopa koji dominira na izložbama umjetničke i visokoestetizirane fotografije. To su fotografije učenika, studenata, zaljubljenika u fotografiju, članova foto klubova i fotografa koji bilježe trenutnu impresiju vrlo jednostavno, jednim klikom bez puno dodatne obrade fotografskim alatima. To su fotografije građana za građane. I u tome je njihova čar.

Namjera je da ova izložba preraste u tradicionalnu izložbu fotografija s motivima iz zagrebačke Gradske četvrti Trnje.

Nenad Predovan