Turska viđena "očima djece"

Izložba 13.11.2017. - 11.12.2017. Knjižnica Kustošija Odjel za djecu i mladež
Današnja djeca u Turskoj uvelike su, uzmemo li njihova tipična psihološka i emocionalna te tjelesna svojstva, nalik svoj ostaloj djeci svijeta. Potrebe, želje, nadahnuća, interesi, kao i njihova očitovanja, gotovo su jednaka onima u djece drugih naroda i religijskih obrazaca. Pa ipak, razlike postoje, negdje zamjetne i vidljive, negdje pak skrivene i magličaste.

Vrlo rano, još prije škole, uče čitati i pisati, osobito arapski jezik, kako bi brzo mogli svladavati retke Ku'rana. Kao i sva ostala djeca svijeta, tako i ona turska, zrcale svo bogatstvo i mogućnosti ovoga Čovječanstva.

Sva djeca pučkih škola obavezno nose uniforme, uredne, izglačane i oprane. Time je svaka mogućnost prešutne ili otvorene diskriminacije permanentno onemogućena. Tjelovježba je jedna od vrlo važnih elemenata u razvoju ondašnje djece. Tijekom prijepodneva i tijekom poslijepodneva postoji termin namijenjen igri na otvorenome i na zraku, sportski program je uključen u cjelodnevni boravak. Košarka, nogomet, premetaljke, uže, lopte, sve je to uključeno u dnevni dječji školski program. Dan im je sadržajan, vole biblioteke, vole kazališta i lutkarske predstave.