U ritmu čitanja : život je pjesma

Izložba 14.10.2019. - 17.11.2019. Knjižnica Sesvete Galerija Obločec
Osnovna ideja izloženih radova je da svojom slobodnom interpretacijom ideje učenici prikažu motive vezane uz razmišljanja o vlastitom identitetu, kulturi i pisanoj riječi.
U likovnom prikazu Antuna Gustava Matoša i Augusta Šenoe, značajnih hrvatskih književnika, učenici su  trebali simbolički izraziti vlastiti doživljaj osobnosti svakog pojedinog pisca kroz likovne elemente plohe, crte i boje u kombiniranoj  tehnici kolaža. Autori su slikali kombinirajući ritam ploha i crta i primijenili kontrast boja.
U kolažu logotip mog prijatelja i zastava – lice mog razreda učenici su prikazali odrastanje kroz spoznaju o identitetu. U motivu su prikazali simboliku tolerancije, međusobnog uvažavanja i raznolikosti u zajedništvu. Logotip mog prijatelja u tehnici kolaža i flomastera simbolizira vlastiti doživljaj prijatelja s atributima kako ga učenik doživljava i prepoznaje.
Zastava simbolizira razred i skupinu učenika u njihovom "elementu". Učenici su se izražavali u tehnici tempere na tekstilu kroz ritam i ravnotežu u kompoziciji. Učenici su kroz sklad, čitljivost vizualne poruke i grafički dizajn trebali prikazati spoznaje o vlastitom identitetu.
U plakatu Život je pjesma učenici se bave fenomenom glazbe koja kroz stihove pjesme i instrument gitare može potaknuti optimizam i životno veselje.
U likovnim radovima u motivu probe orkestra učenici su se izrazili u tehnici laviranog tuša. Motiv na maštovit način prikazuje radost muziciranja orkestra malih glazbenika koji su u ritmu i simboliziraju povezanost.
U likovnim radovima u motivu slova glagoljice, slova nisu povezana u ritmu čitanja, ali jesu kao sklad  kontrasta toplih i hladnih boja u kompoziciji.
Izložba bi trebala pokazati kako su učenici svladali i postigli fluentnost, fleksibilnost mišljenja, te originalnost u likovnom izrazu.

Stela Perić, prof. likovne kulture



Likovna radionica pod vodstvom Stele Perić, prof. likovne kulture, održat će se 7. studenog 2019. u 11h.

Ostale radionice za vrijeme izložbe, pod vodstvom knjižičara Knjižnice Sesvete, održavat će se u terminima prema dogovoru s odgajateljima i učiteljima.