Umjetnošću do jednakih mogućnosti

Izložba 13.12.2017. - 13.02.2018. Knjižnica Jelkovec Multimedijalna dvorana
Kruna Tarle
"Društvo za socijalnu podršku je udruga osnovana 2003. te je tijekom svojeg dugogodišnjeg rada razvila programe u područjima unapređenja statusa i zaštite marginaliziranih društvenih skupina. Trenutno provodimo projekt „Umjetnošću do jednakih mogućnosti“ na području grada Zagreba koji uključuje osobe s invaliditetom.
U okviru projekta koji provodimo organiziramo radionice koje imaju za cilj osobama s intelektualnim i mentalnim teškoćama približiti svijet dramskog i likovnog stvaralaštva. Polaznici naših radionica žive u vlastitim ili u udomiteljskim obiteljima te u zajednici u sklopu organiziranog stanovanja uz podršku a zajednička im je karakteristika nemogućnost aktivnog uključivanja u zajednicu iz različitih razloga, uslijed dislociranosti i nedostatka kulturnih sadržaja na lokaciji gdje stanuju, uslijed nedostatka organiziranog prijevoza, invaliditeta ili nekih drugih razloga. Sudionici radionica pod vodstvom Krune Tarle, naše poznate dramske i kreativne umjetnice, pokazali su izuzetnu zainteresiranost za kreativno izražavanje te su izlošci nastali tom prigodom, rezultat njihove percepcije prirode koja nas okružuje.

Ciklus radionica koji se odvijao u jesen 2017. imao je zajedničku temu: Životinje i ljudi. Krenuli smo od basni, žanra koji na umjetnički način, slikovito i jezgrovito govor o nama samima, o pozitivnim i onim manje lijepim karakternim osobinama, oblicima ponašanja i odnosima u zajednici. Poruke basni jasne su i moralne, a samim prizivaju i pravedniji svijet u kojem bismo željeli živjeti.
Na dramskim radionicama zabavljali smo se metodom improvizacije, poticali govorno kao i neverbalno izražavanje pokretom, radili na oslobađanju, razvijanju odnosa s partnerom i grupom, te stvaranju pozitivne slike o sebi. Dodatni elementi teatralizacije i novo iskustvo postignuti su uporabom kazališne šminke i kostimiranjem, u čemu su sudionici zaista uživali. Likovne radionice poticale su slobodno izražavanje u tehnici kolaža, te oblikovanje maski u obliku ptica koje izlažemo pod zajedničkim nazivom: "NA KRILIMA MAŠTE"." (Kruna Tarle)

Mirjana Tadić, Tanja Cestnik, Ivica Šimunković, Stjepan Šimunković, Hasan Peja, Tomislav Petrović, Marko Šaban, Robert Amić, Danijel Domitar, Danijel Kos, Ivica Kos, Mirjana Lončar, Valentina Batas, Tamara Jovanović, Adrijana Tanasić, David Petković, Branko Malčec, Toni Batković, Dragana Karas, Zvonimir Kundich,Ado Lisec i Drago Maleković, Tihomir Šestak.