Uvod u permakulturu

Predavanje 05.12.2019. | četvrtak Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Početak događanja: 18:00 Odjel za odrasle Gordana Dragičević
https://cdn.pixabay.com/photo/2019/09/25/18/45/suckers-4504323__340.png
Permakultura je interdisciplinarni sustav dizajna i globalni pokret za izgradnju održivih zajednica, vođen specifičnom etikom: briga za Zemlju, briga za ljude i pravedna raspodjela. Izvorno osmišljena kao sustav tehnika za održiv uzgoj hrane (permanentna agrikultura), danas se sve više bavi i društvenim aspektom (permanentna kultura).

Bez obzira imate li vrt, imanje, ili samo balkon, ili možda radite s grupom ljudi, permakultura je dobar temelj za osmišljavanje učinkovitijih sustava koji štede energiju, vrijeme, novce i živce, te kreativnu primjenu tehnika koje uz lako dostupne resurse grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje odnose u zajednici, povećavaju urod i obogaćuju okoliš.

Gordana Dragičević posvetila se izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta uz ekoaktivizam, permakulturu i tranziciju u niskougljično društvo. Supokretačica je nekoliko urbanih inicijativa za urbano vrtlarenje, bavi se edukacijom; od 2013. godine je nositeljica permakulturne diplome, a od 2015. je certificirana tranzicijska trenerica.

Predavanje je dio projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb. Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.