Uz Noć knjige izložba o jubilarnoj godini

Ostalo 20.04.2021. - 25.04.2021. KGZ
U petak 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige te u sklopu Godine čitanja održava se deseta Noć knjige, najmasovnije kulturno događanje u Hrvatskoj.
Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu, Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija. Jubilarno izdanje manifestacije tematizira i izložba autorica Vanje Štalec Obradović i Ivane Radenović postavljena u auli Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6.  

Tema ovogodišnjeg izdanja je Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

U programu jubilarne Noći knjige s više od 1100 različitih događanja sudjeluju knjižare, antikvarijati, knjižnice, osnovne i srednje škole, vrtići, kazališta, kulturno-informativni centri, ilustratori, pisci, prevoditelji i drugi kreativci i ustanove „prijatelji knjige“ iz 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. Programi će se odvijati online te uživo i to često u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama, čak i na brodovima i u vlakovima.
Manifestacija je oduvijek imala i humanitarni karakter, pa su organizatori ove godine u suradnji s produkcijskom kućom Audio Store Transonica osmislili Priče koje liječe, program namijenjen pedijatrijskim odjelima hrvatskih bolnica. Tako će se 23. travnja na dječjim odjelima prijavljenih bolnica emitirati audiopriče za djecu iz mobilne aplikacije Book&Zvook. Zainteresiranim bolnicama će se i nakon Noći knjige omogućiti trajan pristup sadržajima bez naknade.

Također će kontejnersko naselje u potresom pogođenoj Glini uskoro dobiti kontejner s knjigama zahvaljujući suradnji organizatora Noći knjige s Veleposlanstvom Ruske federacije u Republici Hrvatskoj i Udrugom IKS, a brojni nakladnici već su donirali i knjige.

Prigodne sajamske cijene knjiga i programe za građane osigurat će čak 120 knjižara i više od 90 nakladnika akcijom Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Akcija traje od 23. do 30. travnja, a više informacija dostupno je na mrežnoj stranici https://knjigasvimaisvuda.znk.hr/.
Ni ove godine neće biti uobičajenog otvorenja Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, no zato će na Trećem programu Hrvatske televizije 23. travnja u večernjim satima biti emitirana specijalna emisija s predstavljanjem najnovijih podataka istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj za 2020. godinu, što je posebno zanimljivo zbog pandemije koronavirusa i lockdowna. Uz mnoge druge zanimljive sadržaje, večer prije Noći knjige bit će emitirano i specijalno izdanje emisije Potjera u kojoj sudjeluju Mario Kovač, Dražen Ilinčić, Danijel Rafaelić i Seid Serdarević.
Svi građani se i ove godine pozivaju da se uključe u njezino obilježavanje, a sve informacije dostupne su na mrežnoj stranici https://nocknjige.hr/.