Velikani hrvatskog novinstva 20. stoljeća (izbor)

Mjesec hrvatske knjige 14.10.2013. - 04.11.2013. Knjižnica Božidara Adžije Informativno-posudbeni odjel
Izložba je izbor knjižne građe koja predstavlja  značajne novinare koji su obilježili hrvatsko novinstvo 20. stoljeća. Riječ je o autorima koji su kroz noviju hrvatsku povijest stvarali profesionalne standarde novinarske struke. Izbor iz građe izložbe istražite u Katalogu.
Od 1806.g. i prvih brojeva Kraljskog Dalmatina u Zadru, preko  prvih novina Ilirskoga pokreta i Hrvatskog narodnog preporoda u cjelini , kao što su Novine horvatske i Danica (a poslije samo Novine - danas Narodne novine) 40-ih godina, i sve većeg broja raznorodnih časopisa i novina sredine stoljeća, pa sve do osnivačke odiseje Pozora - Obzora (1860-1871), na tadašnjem prostoru hrvatskih zemalja postupno se uobličava novinarska profesija i lik profesionalnog novinara. Sve do naših dana problematika novinarstva vuče svoje naslijeđe iz društveno-političkih prilika, prvo 19. a zatim i 20. st.
Naime kroz svo to vrijeme, novine (a samim time i novinarstvo) su bile usko povezane s politikom, strankama i raznim društvenim ulogama, koje su samo sporadično omogućavale konstituciju novina kao slobodnih i neovisnih od dnevne politike, i novinara-profesionalaca, koji bi svoj posao radili temeljem neovisne, profesionalne etike, a ne stranačkih, ekonomskih ili nekih drugih kriterija.
Osobe koje izdvajamo, prvo kao preteče, a onda i kao zrele novinarske profesionalce, ugledni su ljudi, često književnici, znanstvenici, ponekad političari ili šire shvaćeno kulturni radnici. Svima njima je zajedničko to, što su društvenim okolnostima usprkos, pokušavali graditi novnarsku profesiju na idealima slobodnog i neovisnog novinarstva, svatko prema svojim mogućnostima i sposobnostima, koliko su im to, razmjerno nepovoljne društveno – povijesne okolnosti dopuštale. Zbog toga se čini vrijednim podsjetiti koje su to osobe bile i kako su se uspijevale baviti svojim poslom – manje-više, profesionalnih novinara, pronoseći ideale neovisnosti i profesionalnosti sve do naših dana.