Veliki lov na biljke

Izložba 18.06.2018. - 31.08.2018. Knjižnica Špansko-jug
Školske godine 2016./2017. u Hrvatskoj je započeo Veliki lov na biljke (The Great Plant Hunt) - edukativni projekt Ekoškola i Toyote. Organizatori projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE) i Toyota Motor Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens, Kew te nacionalnim koordinatorima programa Ekoškole u zemljama sudionicama. U navedeni projekt od 2017. godine uključio se i Dječji vrtić „Malešnica“.

Projekt Veliki lov na biljke usredotočen je na biološku raznolikost s posebnim naglaskom na biljke i njima pridružene vrste. Projekt je namijenjen djeci u dobi od 5 do 11 godina, a glavni je cilj projekta obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti i njenoj važnosti te ih poticati na pozitivno djelovanje. Projekt se temelji na odgojno-obrazovnim principima Zaklade za odgoj i obrazovanje (FEE), a sadrži i praktični dio, aktivnosti koje se temelje na materijalima razvijenim u Royal Botanic Gardens, Kew.

Ostali ciljevi projekta su:
- razvoj mladih kao zagovornike očuvanja biološke raznolikosti
- promocija lokalnih akcija vezanih uz biološku raznolikost
- razvoj znanstveno utemeljenih nastavnih materijala u skladu s načelima Konvencije o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological diversity - CBD) koji bi omogućili odgojiteljima/nastavnicima promociju aktivnosti vezanih za obrazovanje o biološkoj raznolikosti
- promicanje kritičkog razmišljanja uz pristup „idi i vidi“ (učenje kroz rad)
- biti u skladu s Konvencijom o biološkoj raznolikosti / Zelenim koridorom (Green Corridor)
- pomoći u postizanju EU/UN ciljeva za obrazovanje o biološkoj raznolikosti.