Via Dinarica - ljepote hrvatskih Dinarida

Mjesec hrvatske knjige 16.10.2017. - 16.11.2017. Knjižnica Knežija

Via Dinarica je put Dinarskim gorjem od Slovenije do Albanije, dugačak 1380 km, a na njemu je oko 200 vrhova. Namijenjen je izletnicima koji posjećuju planine Dinarskog gorja kao turisti, ali to je i projekt za razvoj planina i pomoć ljudima koji još u njima žive, kako bi turistima ponudili domaću hranu, smještaj i drugo i tako možda ostali živjeti u brdima, da se stanovništvo sasvim ne raseli. Smisao projekta je i povezivanje ljudi iz država na tom putu.
Dio Via Dinarice u Hrvatskoj dug je 600 km i ima 78 važnijih vrhova te 82 planinarska doma od njih ukupno 150, a za cijeli taj put treba 20-ak dana. Osim glavne trase, u Hrvatskoj su trasirane i tri posebne: zelena, bijela i plava trasa. Zelena je najkraća i prolazi središnjom Hrvatskom, bijela povezuje najviše vrhove hrvatskih Dinarida, a plava ide obalom i otocima.

Alan Čaplar rođen je 4. siječnja 1979. u Zagrebu. Autor je priručnika “Osnove planinarstva”, koji se koristi kao službeni priručnik za planinarske škole u Hrvatskoj. Autor je više planinarskih vodiča i priručnika, među kojima su najopsežnije i najpopularnije knjige “Planinarski vodič po Hrvatskoj” i “Planinarski udžbenik”. Knjige su mu prevedene na mnoge jezike. Izradio je, uredio i postavio prve web-stranice Hrvatskog planinarskog saveza te je od tada urednik weba HPS-a. Bavi se planinarskom fotografijom i drži raznovsrna putopisna i stručna planinarska predavanja. Aktivan je u Vodičkoj službi HPS-a, kao član Stanice planinarskih vodiča Zagreb i vodič instruktor na planinarskim školama i tečajevima za vodiče u Hrvatskoj i inozemstvu.