Vilinska družba

Izložba 21.09.2021. - 13.10.2021. Knjižnica Podsused Gabrijela Šimić
Izložba lutaka Gabrijele Šimić.

Čarobnica s Medvednice, samoborski vragi, coprnice, vile i vilenjaci skrivaju se u sjenama okolnih šuma, a možda i u ponekom gradskom vrtu koji je zadržao tračak divljine…
 
Legende i narodne priče, njihova fantastična bića, ponajprije Medvedničke šume i samoborskog kraja inspiracija su autorici u kreiranju lutaka i atmosfere začaranih šuma. Likovi su minuciozno oblikovani i do detalja razrađeni, s nijansama različitih emocija i karakternih crta na licima, izrađeni od polimerne gline i žice te odjeveni u oprave od vune i tekstila.
 
Gabrijela Šimić rođena je u Zagrebu 1976. godine. Već u osnovnoj školi zavoljela je glinu i oblikovanje rukama. Za gimnazijskih dana voljela je čitati čarobne knjige i pobjeći u svjetove pune fantastičnih bića i čarolije, a s vremenom je spoznala da su stvarni i da je dovoljno samo otvoriti srce da bi ih se vidjelo. Po struci je modni dizajner i kostimograf, no jednog dana sasvim slučajno otkrila je polimernu glinu i zalutala u vilinskim svjetovima te nikada više nije pronašla put natrag do modnog svijeta.