Virtualna izložba - RestaURAtori

Izložba 29.11.2021. - 28.02.2022. Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva
Nacionalni program Godina čitanja obilježava se programom RestaURAtori u knjižnicama, koji provode Udruga URA i Hrvatsko restauratorsko društvo. Konzervator-restaurator Maja Sučević Miklin, doc. mag. art. predstavila je restauratorsku struku u zaštiti kulturne baštine kroz dva predavanja u knjižnici.

Predavanja su bila praćena izložbom plakata reprezentativnih konzervatorsko-restauratorskih radova članova Hrvatskog restauratorskog društva.
Izložbu u virtualnom obliku možete pogledati ovdje.


RestaURAtori u knjižnicama
Program RestaURAtori u knjižnicama sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija kao program koji potiče čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj u 2021. godini.
Udruga URA kao nositelj programa na inventivan način povezuje knjižničarsku djelatnost s područjem zaštite kulturne baštine. Partnerima na programu, restauratorima Hrvatskog restauratorskog društva, putem usluge međuknjižnične posudbe pribavljena je stručna literatura iz područja konzervatorsko restauratorske djelatnosti, promovirajući tako široj javnosti tu knjižničarsku uslugu.
Poseban cilj programa RestaURAtori u knjižnicama ostvaruje se susretima restauratora i građana, neposrednih korisnika knjižnica uključenih u program. Edukacijom o zaštiti, očuvanju i obnovi umjetnina i starih predmeta približava im se sama konzervatorsko-restauratorska djelatnost i u konačnici podiže svijest o trajnoj važnosti baštine.
Organizatori programa su URA - Udruga učenja, rada i aktivnog građanstva i HRD - Hrvatsko restauratorsko društvo

Udruga URA osnovana je početkom 2014. godine kako bi svojim aktivnostima, putem edukativno-kreativnih radionica i susreta oplemenila svakodnevicu svojih članova i korisnika. Volonterskim doprinosom članovi različitih profesija kreiraju zanimljive i poticajne sadržaje kojima su kultura i umjetnost najčešća poveznica.

HRD - Hrvatsko restauratorsko društvo osnovano je 1994. godine u Zagrebu kao strukovna udruga konzervatora-restauratora koji djeluju na području Republike Hrvatske. Udruga okuplja konzervatore-restauratore koji rade u privatnom sektoru, one zaposlene u središnjoj državnoj službi za konzerviranje-restauriranje, muzejsko-galerijskim ustanovama, knjižnicama i arhivima te na sveučilištima.
HRD je od 2014. član Europske konfederacije konzervatorsko-restauratorskih udruga (ECCO)