Višnja Bartolović: Savjeti sv. Hildegarde za tjelesno i duhovno zdravlje

Predavanje 11.12.2018. | utorak Knjižnica Špansko-jug Početak događanja: 18:30 Višnja Bartolović
Sveta Hildegarda je najutjecajnija srednjovjekovna mističarka iz Njemačke.

Benediktinka Hildegarda iz Bingena rođena je 1098 godine kao plemkinja. Promatrala je prirodu izbliza na posebno osjetilan način. Pisala je knjige o kozmologiji, teologiji, medicini, glazbi i politici. Nakon nekoliko stoljeća šutnje koja je o njoj vladala danas ima sve više štovatelja koji se liječe po njezinim savjetima i preporukama. Hildegardinih šest zlatnih životnih načela koje bismo trebali slijediti govore o ljekovitim namirnicama, proizvodima iz prirode, ritmu spavanja, molitvi i radu, o potrebi detoksikacije organizma, o važnosti kvalitetnih međuljudskih odnosa.

Višnja Bartolović, prof. njemačkog i engleskog jezika i teologinja, primjenjuje savjete sv. Hildegarde preko 20 godina. Već nekoliko godina vodi seminare na temu „Savjeti sv. Hildegarde za tjelesno i duhovno zdravlje“, koje je održala u nekoliko gradova među ostalim u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu, Šibeniku. Prevela je knjigu „Sv. Hildegarda i hrana kao lijek“ u izdanju Verbuma.

Sažetak predavanja:
  • kratki prikaz života i djela sv. Hildegarde, najutjecajnije njemačke srednjovjekovne mističarke.
  • 6 zlatnih pravila za život, osnovne upute za prehranu i važnost detoksikacije za zdravlje
  • psihoterapija sv. Hildegarde – karakterne osobine koji utječu na čovjekovo tjelesno zdravlje i oblikuju njegovu osobnost