Voda- izvor života i izvor radosti

Predavanje 25.05.2017. | četvrtak Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 18:30 sati Odjel za odrasle Branka Beović
Bez vode nema života, kaže Europska povelja o vodi. Zagreb je nekada imao puno javnih zdenaca, izvora i privatnih dvorišnih zdenaca koje su koristili ne samo ukućani i prvi susjedi, već se iz nekih vodom opskrbljivala gotovo cijela ulica. Jedan od njih, tzv. Balbičin zdenac još se može vidjeti na Gornjem gradu. Najznamenitiji zdenac, vrelo Manduševac bio je od srednjega vijeka najvažniji izvor pitke vode za čitavo podgrađe, pa je orsaški put od Kamenitih vrata do vrela vrvio od građanki i njihovih službenica koje su na glavi nosile vodu na Gornji grad. Međutim, za svake veće suše, osjećao se nedostatak dobre i zdrave pitke vode pa je godine 1861. osnovan Vodovodni odbor, a 17 godina poslije, 1878. potekla je voda iz vodovoda.
Voda je ne samo izvor života, već i ukras gradova. Tijekom izlaganja bit će predstavljeno 30-tak najljepših europskih fontana (od Fontane nevinih, Buđenja proljeća, naše Gljive do javnih zdenaca s pitkom vodom poput Wallace-ica i naših Franceka).
 
Branka Beović, dipl. ing. građ. očarana je vodom od djetinjstva. Posvetila joj je cijeli svoj radni vijek – kao projektant, ekspert za vodoopskrbu, predavač, autor brojnih stručnih i popularnih članaka. Član je Međunarodne udruge za vode (IWA), Njemačkog društva stručnjaka za vodu i plin (DVGW) te dopredsjednica Hrvatske udruge stručnjaka za vodu, odvodnju i plin (HUSVOP). U časopisu Hrvatske vode vodi rubriku Iz povijesti vodnog gospodarstva.