Zaboravljena industrijska baština

Izložba 15.09.2021. - 15.10.2021. Knjižnica Božidara Adžije Vesna Ivezić
Tvornica ulja Zagreb, Vesna Špoljar
Izložba fotografija „Zaboravljena industrijska baština Zagreba“ identificira, dokumentira i promovira zaboravljenu industrijsku baštinu glavnog grada Hrvatske.
Industrijska postrojenja i objekti bili su važan dio identiteta grada, a doživjeli su šarolike sudbine, od propasti i raspadanja do različitih prenamjena. Svjedočimo zatvaranju tvornica, rušenju ili napuštanju tvorničkih zgrada koje danas u centru grada kao zapuštene ruine zjape prazne. Važno je te primjere izvući iz zaborava, primijetiti, zabilježiti i pokazati kakva je njihova sudbina u Zagrebu, najvažnijem industrijskom središtu u Hrvatskoj, kroz
povijest pa sve do današnjih dana. Napušteni industrijski objekti i postrojenja postaju kulturna baština Republike Hrvatske.

U kojem trenutku industrija umjesto živog tkiva postaje baština, kada život postaje muzejski eksponat? Koja je uloga industrije u suvremenosti te kakve su njene implementacije u suvremeni život i sadržaje? Kakve transformacije su doživjeli ili kakve devastacije pretrpjeli nekoć za život bitni industrijski pogoni u gradu Zagrebu?
 
Potrebno je ukazati na njihovu važnost i kao kulturnog dobra i kao dijela identiteta grada te potaknuti senzibilitet građana i društvene zajednice u cilju očuvanja, sprječavanja daljnje devastacije i otimanja iz zagrljaja zaborava.

Na izložbi s najvećim brojem radova sudjeluju članovi Fotokluba Zagreb, suradnici Centra za filozofiju medija i Udruge IDIA.
​Vesna Ivezić
Udruga IDIA Zagreb
Centar za filozofiju medija Zagreb
Vesna.ivezic9@gmail.com