Zadruga Zdenec | PuzzleRAJ

Izložba 07.05.2019. - 14.06.2019. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Ivana Komesarović
PuzzleRAJ - izložba kreativnih radova Učeničke zadruge Zdenec OŠ Antuna Augustinčića
 
Ponuditi djeci mogućnost da stvaraju znači ponuditi im mogućnost da otkriju jednu od tajni ispunjenog i smislenog života. Učenička zadruga Zdenec u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića u Zaprešiću mnogim našim učenicima pruža upravo to, čime je postala prostor za iskazivanje učeničke (i učiteljske)  kreativnosti i osobne odgovornosti. 
Osnovana je 2017. te se u nju odmah uključio velik broj učenika i učitelja. Sastoji se od šest sekcija: likovna, ručni rad, izrada ukrasnih predmeta, kozmetičarska, mladi tehničari i domaćinstvo. Osnovni moto rada je recikliranje. Kroz proces stvaranja raznovrsnih proizvoda od recikliranog materijala učenici uče vrijednosti rada, pomaganja drugima te razvijaju poduzetnički duh. 
U dvije godine postojanja  u prostoru OŠ Antuna Augustinčića organizirali smo sajmove za Božić i Uskrs. Novac zarađen na njima iskoristili smo za nabavu potrošnog materijala. Posebno smo ponosni što je dio zarade od prošle godine upotrijebljen i u humanitarne svrhe. Naime, naša Škola organizirala je akciju "Hrabar kao Daba" kojom se željelo pomoći bivšem učeniku Marku Dabeliću. Dio potrebnih sredstava prikupljen je upravo prodajom proizvoda koji su nastali kao rezultat rada Učeničke zadruge Zdenec.
Naše aktivnosti nisu ograničene samo na školski i zaprešićki prostor. Sudjelovali smo na Županijskom susretu učeničkih zadruga, Međužupanijskom susretu zadruga u Međimurskoj županiji te Međunarodnom susretu učeničkih zadruga  u Bosni i Hercegovini. 
Posebno smo ponosni na ovogodišnje sudjelovanje na Županijskoj smotri učeničkih zadruga na kojoj smo osvojili odlično četvrto mjesto. Tema naše prezentacije bila je popularna zabava djece i odraslih: puzzle. Ideju smo dobili jer se 2. travnja  obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a u rad Zdenca uključeni su i naši učenici iz Posebnog razrednog odjela. Puzzle su uz plavu boju simbol autizma. Učenici svih razreda donirali su dijelove starih slagalica da bi im vrijedni zadrugari udahnuli ponovni život pretvorivši ih u nove proizvode. 
Osim redovnih aktivnosti, održavaju se i tematski susreti. Tako su održane radionica o kinču u organizaciji Udruge Ivan Perkovac iz Šenkovca, radionica bojanja marama koju je organizirala gospođa Martina Zlački-Baća te izrada soli za kupanje koju su održali učenici sedmog razreda za učenike trećeg i četvrtog razreda. 
Nadam se da ćete u izložbi osjetiti barem dio veselja i smisla koje smo osjećali mi stvarajući predmete pred vašim očima!

Voditeljica Zadruge: Tajana Medvid, prof.
Voditeljice radionica: Sanja Blažina, prof. i Ivana Komesarović, soc. pedagog.

                                                                                                                                                          Martina Stepić, prof., dipl. knjiž.