Zagorka

Izložba 01.03.2021. - 28.03.2021. Knjižnica Staglišće Centralni pano i prostor Knjižnice Mirjana Ivanušić, Nikolina Kuliš Pušić i Sanja Prijatelj
Marija Jurić Zagorka cijeloga se života borila protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Prva hrvatska profesionalna novinarka i najčitanija književnica zadužila nas je svojim djelovanjem na području kulture, politike i književnosti. Umrla je 1957. godine u Zagrebu. Izložba je postavljena u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Vrbovec.
Tekstovi i postav izložbe: Mirjana Ivanušić, Nikolina Kuliš Pušić i Sanja Prijatelj.
Izložba je potpomognuta sredstvima Grada Vrbovca i Zagrebačke županije.

Marija Jurić Zagorka rođena je 2. ožujka 1873. godine u plemićkom dvoru u Negovcu nedaleko Vrbovca. Odmalena se isticala inteligencijom i nadarenošću za pisanje, a često je žestoko znala braniti svoja prava, kasnije ženska prava, usprkos podsmijehu pa čak i otvorenim prijetnjama. Novinarsku karijeru Zagorka započinje objavljivanjem nepotpisanog teksta pod naslovom "Jedan časak" u zagrebačkom Obzoru. Uskoro, na preporuku biskupa Strossmayera, postaje članica uredništva toga lista iako ju kolege blagonaklono nisu gledali smatrajući da novinar, posebice dobar novinar, može biti samo muškarac. Prvi roman "Roblje" objavila je u Obzoru, a u dnevnim je novinama u nastavcima objavljivala i ostale romane. Popularnost među čitateljstvom stekla je povijesnim romanom "Grička vještica", a čitani su bili i romani "Kći Lotršćaka" te "Gordana". Autorica je i kriminalističkog romana "Kneginja iz Petrinjske ulice", komedije "Jalnuševčani", drame "Petrica Kerempuh" te romansirane biografije "Kamen na cesti". Čitatelji su je voljeli, kritika je osporavala njezin rad, a danas, 64 godine nakon njezine smrti, mišljenja su i dalje podijeljena.

http://www.pou-vrbovec.hr/