Zagrebačka zima

Izložba 27.01.2017. - 24.02.2017. Knjižnica Savski gaj Karmen Stošić
Izbor iz snježnih fotografskih dnevnika Karmen Stošić upečatljiva je umjetnička konstrukcija grada i raznovrsnosti njegove nezaklonjenosti pred zimom. Umjetnik jasno bilježi oblike, pojave, ljude, spomenike, ulice, prilike, ukrase, bjeline i sjene koje postoje zato da bi nas uvjerile u postojanje trenutaka kada hladnoća uzmiče pred potrebom da se svijet drugačije prisvoji i ostane zabilježen nego što je to tek  na prvi pogled.
 
Ciklička fotografska evidencija s jedne strane, u ovom slučaju u primjeru zagrebačke zime, na čist način umanjuje distancu između stvarnosti i slike ne uzmičući pred time da bude i dokument. S druge strane izložene slike posjeduju i snažnu poetsku markaciju što ih približava i istodobno čini fikcijom, pričom u kojoj vidimo i stvarne i simbolične registre uhvaćena kadra odnosno odabrana prostora. Posebna čar cijelog ciklusa i izloženih fotografija je krhkost konekcije koje umjetničko djelo dobiva činom izbora kadra upravo s obzirom na nestalnu i periodičnu vremensku situaciju kojom se bavi pa time prije nezabilježene vizure približava kolektivnoj memoriji.
 
Zanimljiv i posljednji element ovdje važan tiče se svojstava hladnoće utkanih u mentalnu panoramu grada ali i mogućnosti koju ima svjetlost kao lebdeća kategoriju što svojim mehaničkim odlikama omogućuje kulturu minimalistička zapažanja prisutnih na nekima od izloženih fotografija. Relativiziranje datoga ili uobičajenog, odnosno odmak svjetla od izvora i/ili reduciranjem horizonta postiže se oslobađanje svjetla od njegova izvora. Tada sjene ili pak suprotna kategorija, tama, postaju formativni akter djela. Tim se postupkom neke od fotografija čine prije djelom virtualnog a ne stvarnog svijeta a Karmen Stošić, kao veoma uspješni fotografski pionir u tom primjeru, samo pokazuje što je ustvari aktualno u hrvatskoj i evropskoj fotografiji.
 
Marijan Grakalić