Zagrebačke ptičice

Projekt 02.12.2016. - 14.12.2016. Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19:00
Korana Gjalski Filipović
Izložba sadrži 76 crteža ptica izrađenih u tehnici tuš i suha pastela, rađenim prema originalnim fotografijama ptica koje se mogu naći na području Zagreba, okolice i Hrvatske. Ptice su crtane u slobodnoj, krokijevskoj interpretaciji, ali svaka je zadržala nešto od karakterističnih pogleda i poza te tako ostala prepoznatljiva poznavateljima. Suradnja s udrugom BIOM nametnula se kao logičan slijed, s obzirom na njihov aktivan rad na području zaštite ptica, osvještavanja javnosti te direktnog uključenja volontera u akcije postavljanja hranilica za ptice pred zimu na području grada Zagreba. Ovaj projekt uz izložbu uključuje i radionice za djecu na kojima će uz vodstvo članova udruge naučiti napraviti hranilicu za ptice i biti podučeni kako i koje ptice treba hraniti zimi. Također, održat će se i radionica crtanja ptičica za djecu, potaknuta izložbom, kako bi se osvjestila o ogromnom i raznolikom ptičjem carstvu. Namjera je izložbe/akcije i prikupljanje donacija prodajom izložaka za hranu pticama zimi kada ju teže same nalaze u prirodi.

Korana Gjalski Filipović rođena je 1986. u Zagrebu. Maturirala je na Školi primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer fotografije. 2011. diplomirala je Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, s temom Ilustracija kod prof. Mencl-Bajs. 2014. magistrirala je Kreativno upravljanje tržišnim komunikacijama na Visokoj školi Agora u Zagrebu. Iste je godine nagrađena Dekanovom nagradom. Javno djeluje od 2000., videostvaralaštvom i objavljivanjem osvrta, poezije i intervjua. Samostalno je izlagala 2005. seriju fotografija "Autoportretom protiv nasilja nad ženama" u klubu Gjuro II u Zagrebu, i sudjelovala u nizu skupnih fotografskih izložbi. Do sada je objavila dvije knjige, "Priđi bliže" 2003. godine (u suradnji s Brankom Hlevnjak) i "Monografija dvadesetogodišnje trudnice" 2010. Koautorica je brojnih kulturno-umjetničkih projekata i osnivačica i predsjednica udruge Kuća hrvatskog dizajna od 2012. Godine 2015. napisala je interaktivnu kulturno-turističku knjigu "Moja knjiga pustolovina", podržanu od Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice. Živi i radi u Zagrebu.

Udruga BIOM dobrovoljna je, nevladina organizacija koja se bavi zaštitom prirode, njenom promidžbom i popularizacijom. Udruga je osnovana 2006. sa ciljevima podizanja svijesti javnosti o bioraznolikosti, ugroženosti vrsta i staništa, održivom razvoju i zaštiti okoliša, zaštite divljih ptica i njihovih staništa, te djelovanja na području znanstvenog i stručnog istraživanja flore, faune i staništa. Udruga provodi edukacijske aktivnosti organiziranjem javnih predavanja, tribina, izložbi, konferencija, tečaja, seminara i radionica, a izrađuje i izdaje edukacijske materijale te provodi znanstveno-stručna istraživanja (inventarizacija, biomonitoring i praćenje stanja biološke raznolikosti) upotpunjavajući time bazu podataka o biološkoj raznolikosti Republike Hrvatske. Udruga vrši istraživana u svrhu izrade stručnih podloga za proglašavanje zaštićenih područja, stručnih podloga za izradu akcijskih planova ugroženih vrsta, te u svrhu izrade planova upravljanja zaštićenim područjima i ekološke mreže NATURA 2000. Udruga BIOM je Bird Life International predstavnik u Hrvatskoj.