Zagrebu s ljubavlju

Izložba 07.05.2018. - 02.06.2018. Knjižnica Špansko-sjever

Sve naslikano izravno i na mjestu događaja ima takvu
snagu, moć i životnost izraza kakva se nikada ne može
postići u ateljeu. Tri poteza kistom u prirodi vrijede više
nego dva dana rada za štafelajem u ateljeu. (Claude Monet)
 
Ova iskustvena konstatacija velikog francuskog impresioniste je poučna za mnoge slikare koji traže umjetnost tamo gdje ona egzistira, gdje ruka i oko stvaraju oblik i boju, ali i dušu slike.
 
I ova izložba slika, Zagrebu s ljubavlju, Udruge umjetnika  »August Šenoa« predstavlja svojevrsni stvaralački doseg, likovnu inventuru koja problematizira tematski, formalno likovno,, trendovski, slikarsku tendenciju afirmativne verifikacije individualnosti koja teži ka sintezi izričajne različitosti u cjelovitosti.
 
Pred nama nema dileme, pretežno se radi o afirmiranim, dojmljivim, vjerodostojnim autorima, koji u sebi i oko sebe prezentiraju snagu stvaralačkog akta, snagu likovne istine same po sebi.
 
U ovom kolektivnom likovnom mozaiku možemo očitati različite slikarske silnice svjesne ili nesvjesne, likovne naboje i dileme, raskoš iluminacije, eksploziju kolorita, ali i docirane smirene partikule poetike i sfumatovske mistike i imagincije.
Josip Slavić
 

Udruga umjetnika „August Šenoa“ Zagreb, I. B. Mažuranić 52 utemeljena je 23. siječnja 1989. god. na Skupštini u Zagrebu pod nazivom Društvo pisaca „August Šenoa“. Idejni začetnik bio je prof. Juraj Lončarević.
 
Udruga djeluje na tri područja: književnom, likovnom, glazbenom, a ima 209 članova. Članovi udruge su i mnogi javni djelatnici hrvatskog kulturnog života. Udruga je radom pojedinaca, a posebno uspješnim radom u sekcijama, nazočna u kulturnim manifestacijama, ne samo grada Zagreba već i diljem Hrvatske.
 
Likovni stvaratelji u Udruzi umjetnika „August Šenoa“ djeluju u cilju zaštite i afirmacije kulturnih i likovnih interesa. Sudjeluju na mnogim skupnim humanitarnim i samostalnim izložbama.
 
http://free-zg.t-com.hr/udruga-umjetnika-august-senoa/pocetna.htm