Zaigrano ljeto

Izložba 18.06.2019. - 31.08.2019. Knjižnica Knežija Odjel za djecu i mladež

Ljeto je za djecu vrijeme uživanja, upoznavanja novih krajeva, igre i zabave, i to baš posvuda, i u vodi, i na plaži, i na brdu, i u voćnjaku, i u parku... Ljeto sa sobom nosi ničim sputanu radost, opuštanje i odmor. Zapravo će mnoga djeca na pitanje koje godišnje doba najviše vole spremno odgovoriti da najviše vole ljeto. No i većina odraslih najviše voli ljeto. Roditelji školske djece podjednako se vesele ljetnim školskim praznicima, jer i za njih je to rasterećenje, a osim toga opušteniji su jer su ili sami na godišnjem odmoru ili su im šefovi na godišnjem.
Za mnogu je djecu ljeto početak života bez pelena. Z one koji knjigu vole više od bilo koje zabave ljeto je prilika da čitaju i u miru zaključe što je pisac želio reći. Ljeto je prilika za posjet rođacima u dalekim zemljama. Ako je to, unatoč svemu, ipak neizvedivo, ne smijemo zaboraviti da je ljeto idealno godišnje doba za opuštanje na različite načine, pa i za učenje života kroz igru. Primjerice, idealno je to vrijeme da djeca konačno nauče voditi brigu o kućnom ljubimcu i tako još malo rasterete ionako opterećene roditelje, a istodobno shvate da sve oko čovjeka zahtijeva njegovu brigu.
Možemo tako nabrajati unedogled, no činjenica je da se tijekom ljeta svatko može opustiti, imati svoje ljeto, svoj komadić sunca i svoje razloge za uživanje.
Upravo je to poruka koja dominira likovnim radovima djece iz Dječjeg vrtića Grigora Viteza. Pod umiješnim vodstvom odgojiteljice savjetnice i dramske pedagoginje Božice Knežević i odgojiteljice Dijane Horvat nastao je cijeli niz radova od različitih materijala, ali povezanih istom porukom. Likovna je poruka nastala kao plod literarno-likovne korelacije, koju su tijekom cijele školske godine provodile odgojiteljica savjetnica i dramska pedagoginja Božica Knežević i odgojiteljica Dijana Horvat. Zahvaljujući dramatizaciji mnogih književnih djela namijenjenih djeci, koja su poslužila ne samo kao motivacija likovnim radovima nego i kao poticaj za poimanje individualnosti i osobnosti, djeca su svojim radovima poručila da u ljetu na različite načine mogu uživati svi. I da je različito viđenje radosti i opuštanja u ljetu baš sasvim u redu.