Žarko Baučić : izložba

Izložba 15.06.2020. - 15.07.2020. Knjižnica Božidara Adžije
Žarko Baučić stariji
MORSKE VERTIKALE : LIKOVNI RADOVI

 
Morski tematski sadržaji na slikama neuobičajenih formata imaju svrhu pružiti radost i užitak te omogućiti putovanje po morski doživljaj svima koji su voljni zaviriti u izložbeni prostor i tako uvesti sebe u svijet doživljaja u kojem su već bili, ali i u svijet doživljaja u kojem tek žele biti.


Žarko Baučić stariji, rođen je 1951. u Splitu, a od 1975. godine živi i radi u Zagrebu. Oženjen je i otac 2 djece. Osnovnu školu završava u Omišu, a srednju u Splitu. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, diplomira iz područja unaprjeđenja poslovnih procesa, a na interdisciplinarnom međunarodnom postdiplomskom studiju magistrira iz područja razvoja karijera poslovodnih kadrova. U Italiji specijalizira područje vođenja i upravljanja razvoja karijera. Navedeno obrazovanje predstavlja raritetnu kombinaciju kompetencija: razvoj poslovnih procesa i razvoj ljudi koji vode te procese što rezultira novom paradigmom osposobljavanja za tržište rada putem održive zapošljivosti (BAIN-BAučić INkubator). Tijekom 25-godišnjeg trenerskog iskustva razvija 100-tinjak Cro poslovodnih timova. Tijekom 15-godišnjeg mentorskog pro bono iskustva potiče i razvija karijere preko 4.000 studenata svih hrvatskih sveučilišta. Na EU natjecanjima studenata u rješavanju poslovnih problema uspješno osposobljava hrvatske timove za 1. mjesto u Milanu; 2. mjesto u Londonu; 3. mjesto u Rimu.
Moje drugo ja. Od 2009. godine amaterski se bavi slikarstvom te izrađuje više stotina radova morske tematike u različitim ciklusima i na različitim podlogama s kombiniranim tehnikama. Svi radovi, osim spomenika kulturne baštine Omiša, predstavljaju zamišljene morske motive inspirirane osobnim doživljajima koji pričaju osobnu priču. Toj priči pridonosi provedeno djetinjstvo uz more te doživljaji putovanja Mediteranom i svim oceanima svijeta u mladosti.
Samostalno izlaže na više izložbi u Zagrebu, ali i u tandemu sa sinom i njegovim umjetničkim fotografijama. Od 2012. amaterski se bavi izradom manjih skulptura te izradom 100-tinjak modela nakita. Kontakt: basta@inet.hr, mob: 098-9153-125

 



Žarko Baučić mlađi
FOTO MORGANA : FOTOGRAFIJE

 
Odabrane fotografije predstavljaju dio motiva koji me zaokupljaju. Vodeći se starim načelom da je ljepota u oku promatrača, pejsaže, strukture i prirodu općenito pokušavam prikazati iz neuobičajenih kutova i u neuobičajenim kompozicijama, dajući im tako nesvakidašnji izgled. Sve s ciljem da svaki posjetitelj doživi fotografije na svoj način i proširi time granice izložbe stvarajući, u konačnici, svoju vlastitu fotomorganu.


Žarko Baučić mlađi, dugogodišnji je zaljubljenik u fotografiju koji se za fotografiranje počeo zanimati još u doba analognih filmova i "starih" Smena. Tijekom godina svoj interes za digitalnu fotografiju produbljuje pohađanjem raznih radionica, sudjelovanjem na natječajima i objavljivanjem radova u časopisima. Zanima se za brojne motive, pa se u njegovoj zbirci mogu naći portretne, dokumentarne i pejsažne fotografije. No, neovisno o motivima na fotografijama, motive voli prikazivati u svojoj izvornosti pa tako na svoje slike ne primjenjuje "invazivne" tehnike obrade čime one postaju autohtoni prikaz djelića stvarnosti uhvaćen u djeliću sekunde.