Zaštićeni krajolik Kamačnik : Vrbovsko - Gorski kotar

Izložba 28.03.2017. - 19.04.2017. Knjižnica Podsused Juraj Šragalj
Otvorenje izložbe:  utorak, 28.3.2017. u 17 sati

Kamačnik
, izletište i kanjon dug 3,2 km nedaleko Vrbovskog, mjesto je koje posjećuju mnogi izletnici, planinari, turistički djelatnici i ljubitelji prirode. Jednom, kada se upozna ova ljepota prirode, ostaje u sjećanju i ponovo se vraća želja za ponovnim povratkom u taj biser Gorskog kotara. Kanjon KAMAČNIKA kristalno je stanište zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, sa rjećicom koja je posebna atrakcija i neiscrpna slikarska inspiracija. Mostovi ovog krajolika inspiracija su mnogih izletnika koji svojim fotoaparatima, kamerama i mobitelima, bilježe ljepote okoliša sve do ušća rječice u rijeklu Dobru. Kvalitetnom gastronomskom ponudom domaćih jela, ovdje će Vas ponuditi ugostiteljski objekt uz ostale rekrativne i zabavne sadržaje za svakog šetača i posjetitelja.
 
U 25 eksponata autor Juraj Šragalj uvodi Vas u ljepote KAMAČNIKA, značajnog krajolika. Pet fotografija ugostiteljskog objekta, osam mostova i 12 fotografija kanjona i staza uvode Vas u ovaj biser Grada Vrbovskog i Gorskog kotara.
 
Juraj Šragalj autohtoni je vrbovščanin, poznat ne samo po fotografskim bilježenjem mnogih manifestacija i događanja, već i po sklonostima od kojih spominjemo:
  • glazbenu, jer od svoje 14 godine svira trubu sada gotovo punih 62 godine,
  • radioamaterstvo, iz koje sklonosti je iznjedrilo osnivanje lokalne radio postaje Vrbovsko,
  • darivanja krvi, koje je aktivnim dobrovoljnim darivanjem pomagao potrebitima,
  • informiranju građana preko medija o događanjima u Gradu Vrbovskom ,
  • ljubav prema vatrogastvu iz kojeg je dugogodišnjeg staža u matičnom DVD-u Vrbovsko u povodu 120 godina djelovanja društva izdao Monografiju: 120 godina DVD-a Vrbovsko i 100 godina puhačkog orkestra, a koautor je Monografije 120 godina DVD-e Lukovdola.
  • djelovanje u umirovljeničkoj udruzi jedna je od aktivnijih sklonosti autora, u kojoj je druženje sa starijim osobama , nastavak svakodnevnih životnih radosti iz vremena aktivnog radnog života.
Svoju sklonost fotografiranju stekao je kao trgovac prodavajući fotoaparate u prodavaonici. Prvi aparat kojeg je koristio bila je češka „Smena 8“, jedan od najjeftinijih ali vrlo dobar fotoaparat. U crno-bijeloj tehnici bilježio je slikom mnoga događanja u Gradu Vrbovskom , jer je bio dugo godina dopisnik u nekoliko dnevnih ili mjesečnih novina.
 
Pojavom digitalnih fotoaparata i uz pomoć kompjutera u mnogome je olakšana brža komunikacija tekstom i slikom među korisnicima. Tako je slika iz svakodnevnog života bila dostupna svima ljubiteljima lijepe fotografije. Naročito ako je izbor bio obiteljski, društveni ili kulturni događaj, možda proslava jubileja ili ljepota prirode. Tome je kamera autora Jurja Šraglja bila sklona dugi niz godina. Iz te ljubavi prema fotografiranju a posebno prema prirodi, iz tisuće registriranih snimaka, rodila se ideja da se slikom prenesu ljepote značajnog krajolika Kamačnika mnogim galerijskim posjetiteljima.