Zdrav život - stvarnost ili mit?

Izložba 17.02.2016. - 15.04.2016. Knjižnica Božidara Adžije Silvija Zec
U svijetu u kojem je profit glavna pokretačka paradigma, promocija zdravlja ili „zdravog života“  i to najčešće onog tjelesnog, pokazuje se također kao unosan posao.
Tako i u svijetu izdavaštva nalazimo brojne knjige koje popularizirajući zdrav život obećavaju brza rješenja poput različitih tipova dijeta, ili priručnika za psihološku pomoć koji nude rješenja kratkoga daha.

Pri tome se  zanemaruje nekoliko ključnih pitanja:  upitnost kvalitete hrane (genetski modificirane ili prepune hormona) koja se nudi većini, pitanje dostupnosti zdrave hrane i/ili mogućnosti zdrave prehrane za svaku obitelj ili pojedinca na dnevnoj bazi. Neupitno je -  prehrana i te kako utječe na naše tjelesno zdravlje, čemu najočitije svjedočimo kada se pojavi bolest. Kvalitetan obrok na tanjuru (još uvijek) zdravih pojedinaca, prehrambeni dodaci poput pročišćenih nezasićenih omega 3 kiselina za srčane bolesnike ili glutationa za one oboljele od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, nisu dostupni svima.

K tomu, zanemaruje se činjenica da zdrav život uključuje i pitanje našeg psihičkog zdravlja, te da ljudi u velikom dijelu razvijenog svijeta žive u ozračju nezadovoljstva i/ili besmisla koji prožima njihove  živote. Zanemaruje se činjenica kako su u zapadnjačkom (postindustrijskom) načinu života narušeni obiteljski odnosi, tj. odnosi djece i roditelja. Ili kako je Freud utvrdio „neuroza je više pravilo, a manje iznimka“.

Svakome je bjelodano -  globalno i lokalno u popriličnim smo problemima. Ono što preostaje svakom pojedincu jest uložiti vlastiti trud i  na osnovi razumijevanja svijeta oko sebe i u sebi, nastojati napraviti pravi izbor.

Ova izložba daje izbor stručnih knjiga kojima se skreće pažnja na navedene probleme. Neki od autora nude odgovore na pitanje kako se prehranom pobrinuti za (tjelesno) zdravlje, a neki -  kako razriješiti svoje unutrašnje konflikte na putu ka zadovoljnom i ispunjenom duševnom životu.