Zemljaši

Izložba 21.02.2014. - 25.03.2014. Knjižnica Božidara Adžije Martina Strbad
Udruženje likovnih umjetnika „Zemlja“ je nastalo kao reakcija na društvene događaje u svijetu i zemlji. Unatoč stilskoj raznolikosti izraza, zajednička nit bila im je osjetljivost na socijalne probleme, ideja humanosti i pravednosti, kao i kritika građanskog društvenog poretka. To je bilo prvo umjetničko udruženje takve vrste u Hrvatskoj.
Na slikarski dio grupe veliki utjecaj imao je njemački slikar George Grosz koji se zbog svog socijalnog angažmana i neobičnog likovnog izraza dopao Miroslavu Krleži, koji je imao veliki posredni utjecaj na grupu Zemlja.

Osnivači grupe Zemlja bili su  kipari Antun Augustinčić i  Frano Kršinić, slikari Vinko Grdan, Krsto Hegedušić, Leo Junek, Omer Mujadžić, Oton Postružnik, Kamilo Ružička i Ivan Tabaković.
Predsjednik Zemljaša bio je arhitekt Drago Ibler.
Članovi koji su se grupi Zemlja pridružili naknadno bili su: Marijan Detoni, Ivan Generalić, Željko Hegedušić, Fedor Vaić, Vilim Svečnjak, Edo Kovačević, Branka Hegedušić-Frangeš, Ernest Tomašević, Lavoslav Horvat, Stjepan Planić i Mladen Kauzlarić.

Autor manifesta, arhitekt Drago Ibler, zalaže se za stvaranje nezavisnog likovnog izraza:

„Treba živjeti životom svog doba. Treba stvarati u duhu svog doba. Suvremeni život prožet je socijalnim idejama i pitanja kolektiva su dominantna. Umjetnik se ne može oteti htijenjima novoga društva i stajati izvan kolektiva. Jer je umjetnost izraz naziranja na svijet. Jer su umjetnost i život jedno.“

Krsto Hegedušić kao osnovne principe Zemlje ističe borbu protiv larpurlartizma i potrebu demokratizacije umjetnosti koja treba biti dostupna širokim narodnim slojevima. Tu ideju Hegedušić i realizira u Hlebinama, počevši raditi s talentiranim seljacima, i tako na neki način utemeljuje hrvatsko naivno slikarstvo.

„Od svih umjetničkih grupa i udruženja koja su se povremeno stvarala u našoj novijoj umjetničkoj povijesti, „Zemlja“, osnovana 1929. godine, imala je najodređeniji program i najdosljedniju unutarnju povezanost. Problemi koji su nju pokretali, pitanja koja je ona postavljala i proturječja koja su je rasplinjala, najšire su i najtrajnije prepletena s idejnim, političkim i umjetničkim težnjama vremena u kojem djeluje. U tom smislu, prije svakog drugog suda utvrđujemo njezinu duboku i trajnu značajnost.“
Božidar Gagro

Članove Udruženje likovnih umjetnika „Zemlja“ upoznajte i preko našeg kataloga.