ŽicArt

Izložba 16.11.2018. - 16.12.2018. Knjižnica Novi Zagreb Služba nabave i obrade knjiga, Vladimira Varićaka 8 Ivana Šaronja Stojak
Ivana Šaronja Stojak, »ŽicArt«, iz Zagreba, diplomirana odjevna tehnologinja, jedna je od prepoznatljivijih figura na zagrebačkoj kreativnoj sceni. Ivana od žice izrađuje nakit koji na promatrača ostavlja snažan dojam: sebujno i upečatljivo prstenje, dominantno i masivno, ali opet diskretno, suptilno i na svoj način krhko, ukrašeno dekorativnim detaljima; začudne i neobične narukvice, prozračne žičane skulpture koje se sljubljuju s nježnim ženskim zapešćem na poseban način; broševe, naušnice i ogrlice, osobite po dizajnu i izradi. Svaka njezina kreacija originalna je, obilježena autoričinom vedrom osobnošću.
 
Ivana o svom nakitu:
"Kombinirajući žicu s raznim ukrasnim detaljima, počela sam izrađivati nakit, prvo za sebe, a zatim – kako to obično ide – i za prijateljice, pa za poklone i tako je to krenulo. Inače volim nositi nakit, masivniji, upečatljiviji, pa sam u početku sama sebi radila reklamu, noseći vlastite kreacije.
Većinu slobodnog vremena provodim za radnim stolom, nekad prepuna inspiracije, a nekad bez ikakve ideje. Žica kao da ima vlastitu osobnost pa čim počnem s njom raditi, često ispadne da me ona navodi u nekom svom smjeru, a ja sam tu da samo kontroliram tijek rada. Nerijetko se dogodi da komad nakita koji sam zamislila u svojoj glavi, nakon što ga konačno oblikujem, poprimi totalno drugačiji izgled od onoga koji sam prvotno imala na umu. Koristim više vrsta industrijskih žica, prvenstveno aluminij (zbog njegove mekoće), te razne dekorativne elemente, kao što su staklo, kamen i perle."