Zorica Krističević Avdagić: Fotograf

Predstavljanje knjige 30.11.2016. | srijeda Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18:00 Zorica Krističević Avdagić
ZORICA AVDAGIĆ (rođena KRISTIČEVIĆ), hrvatska pjesnikinja i pripovjedačica podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, živi u Zaprešiću. Četrdeset i sedam joj je godina, od kojih je mnoge utkala u svoju poeziju. Objavljena djela: Sedmo slovo slobode (2006.), Potrošeni Adonis (2008.), Hod na prstima (2011.), Footnotes of a divorcee / Raspušteničke fusnote (2012.).

Zbirka poezije FOTOGRAF (2016.) nastala je kao pokušaj iskoraka u suprotnost uobičajenome. Uobičajeno je da pisanu riječ prati ilustracija koja nastaje nakon teksta i tematski je vezana uz njega. U ovome slučaju fotograf Jurica Lenard  najprije je osmislio i iznjedrio seriju fotografija određene tematike koje je Zorica zatim  'ilustrirala' pisanom riječi. Izbor forme pisanja pao je na poeziju, također s namjerom da se učini iskorak - pjesme ove zbirke plod su dubokog promišljanja nad tehnikom i formama koje su upotrijebljene za njihovo nastajanje, što je uobičajenije za prozno nego za poetska djela.
"Pišući zbirku Fotograf svakako sam ušla i u područje inspiracije (što obzirom na vrsnost ponuđenih fotografija nije bilo teško), ali sam prije svega promišljala, a mogu slobodno reći čak i meditirala, nad tehnikom i formama koje su upotrijebljene za njihovo nastajanje. Stoga mogu reći kako sam odabrala da iskoračim i na neki način uđem u obradu tema i zakonitosti nastajanja fotografije, ali ne kroz tekst, nego kroz stih." (Zorica Krističević Avdagić)
Iz ove zbirke pjesama i opusa fotografija Jurice Lenarda nastao je projekt Meditacije u koji je uvršteno sedamnaest pjesama iz zbirke Fotograf  te isto toliko fotografija iz spomenutog opusa. Meditacije su osmišljene kao album umjetničke fotografije od kojih je svaka popraćena meditacijom u poetskom obliku. Predstavljanje ovog projekta javnosti već je započeto, a izdavanje albuma u obliku knjige planirano je za jesen 2017.

Fotograf JURICA LENARD rođen je u Zagrebu 1974. u znaku Blizanaca.
„Polaritet, atribut mog zodijačkog znaka, utkan je u moj život, kao i u kreaciju mojih fotografija. Duga potraga za načinom izražavanja moje kreativnosti napokon me odvela u fotografiju. Fotografija je moju zodijačku dualnost umjetnika i tehničara dovela u ravnotežu. Ulična i arhitektonska fotografija žanrovi su koje najviše volim istraživati, no neizmjerno uživam i u fotografiranju prirode. Ne držim se čvrstih razdjelnica između kategorija, za mene je fotografija poput stvarnog života, spoj svega što svijet čini onime što jeste, obilje različitosti koje žive kao jedno živo biće.“ (Jurica Lenard)
http://www.jlenard.net/Galleries