Dječja knjižnica "M2"

Code Club Hrvatska


U listopadu 2016. godine Dječja knjižnica M2 započela je suradnju s Udrugom PROGRAMERKO, te je pokrenuta prva u nizu radionica Code Cluba u narodnim knjižnicama.

Digitalna tehnologija iz temelja je promijenila informacijski okoliš, a jedna od ključnih promjena je nepregledna količina informacija dostupna javnosti svih uzrasta. U takvom okolišu danas je više nego ikad presudno razvijati i učiti informacijsku pismenost od malih nogu, u čemu knjižnica igra važnu ulogu.

Programiranje doprinosi razvoju logičkih sposobnosti, uči djecu preciznosti, poštivanju pravila, uči ih razmišljati i samostalno rješavati probleme, a u kontekstu razvoja informacijske pismenosti doprinosi razumijevanju tehnološke pozadine prikupljanja, organiziranja i dijeljenja informacija u digitalnom mediju.

Stoga su prve radionice održane za djecu korisnike igraonice. Code Club je svjetska mreža besplatnih radionica za djecu koja je nastala na Sveučilištu MIT, gdje se počeo razvijati vizualni jezik Scatch.

Program je za polaznike radionica u dobi od 9 do 11 godina koji smo u Dječjoj knjižnici M2 u prvom polugodištu školske godine 2016/17. održali u suradnji s Code Clubom Hrvatska i Udruga Programerko. Polaznici su kroz niz radionica naučili raditi u tri osnovna programska jezika - Scratch, HTML i Python.

Program se nastavlja i ovu školsku godinu.

Više informacija:

https://codeclubcroatia.org/

http://www.programerko.hr/2016/05/31/code-club-dolazi-u-hrvatsku/