Knjižnica širom otvorenih vrataODJEL ZA DJECU I MLADEŽ GRADSKE KNJIŽNICE
 
 Projekt Knjižnica širom otvorenih vrata


Koje programe provodimo? 

KREATIVNE RADIONICE I KULTURNA DOGAĐANJA
Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice u okviru programa Kreativne  radionice i kulturna događanja  organizira IZLOŽBE djece, mladih i odraslih osoba s posebnim potrebama i njihovih stručnih voditelja te oni u njima sudjeluju kao autori izloženih radova, kao posjetitelji ili kao izvođači prigodnog programa na svečanosti otvaranja. Program se ostvaruje u suradnji s ustanovama i udrugama:
Centar za autizam
Centar za rehabilitaciju Zagreb –  Podružnica Sloboština
Klinika za dječje bolesti Zagreb
Psihijatrijska bolnica  za djecu i mladež,  Zagreb
Udruga sa socijalno humanitarnim ciljevima OZANADogađanja
Događanja
Arhiva događanja
  
                                           
IZRADA TAKTILNIH SLIKOVNICA
Što su to taktilne slikovnice? Naziv dolazi od taktilan (lat.), koji se odnosi na dodir, opip; opipljiv. Taktilna slikovnica otisnuta je na Braillovom pismu za slijepe i uvećanom crnom tisku. Ilustracije su reljefne, izvedene u različitim tehnikama  ( većinom kolaž različitih materijala), ilustracije su intenzivnih boja i kontrasta radi stimulacije ostatka vida. Slikovnica ima uvez koji omogućava horizontalno listanje.
Zašto su taktilne slikovnice važne?
  • Svako dijete , bez obzira na svoj invaliditet, ima pravo na svoju slikovnicu
  • Slijepo dijete osjetom dodira spoznaje svijet
  • Spoznaja svijeta dodirom – polagana i ograničavajuća
  • Taktilna slikovnica pomaže djetetu da spozna one pojmove koje su im zbog nedostatka vida  daleki, apstraktni i nedostupni
  • Različiti materijali potiču dijete na istraživanje i pregledavanje slika
  • Taktilne slikovnice pomažu osobama koje vide, da bolje shvate potrebe osoba oštećenog vida
Taktilna slikovnica Putovanje Mace Lile  sudjelovala je 2011. godine na  natječaju međunarodnog udruženja stručnjaka koji se bave djecom s oštećenjima vida  Typhlo & Tactus.   

Poklon Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" 

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa i početka Mjeseca hrvatske knjige u Hrvatskoj knjižnici za slijepe 15. listopada 2013. godine u 12 sati održat će se mala svečanost na kojoj će Hela Čičko, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Knjižnica grada Zagreba uručiti na poklon po jedan primjerak taktilne slikovnice "Putovanje mace Lile" Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek".