Nacionalni kviz za poticanje čitanja
Od 1998. godine Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom organizatori su Nacionalnog kviza za poticanje čitanja koji se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica. Kviz se odvija u Mjesecu hrvatske knjige te se provodi online u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske i u dijaspori.

Knjige koje će se čitati za Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2019. pod nazivom Ritam odrastanja:
  • Tihi-Stepanić, Jasminka. Ljeto na jezeru Čiču. Zagreb: Naklada Ljevak, 2018.
     
  • Guljašević Kuman, Ivana. Drugačija. Zagreb: Igubuka, 2018.
     
  • Golub, Vlasta. Eva, mala žena. Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2018. 

 
Nacionalni kviz za poticanje čitanja može se riješiti u razdoblju od 9. rujna do 25. listopada 2019. godine.

U namjeri da Kviz bude što atraktivniji, jednostavniji i pristupačniji djeci, ove su godine mrežne stranice Kviza redizajnirane i prilagođene prikazu i rješavanju i na mobilnim telefonima. Na mrežnim stranicama Kviza može se pročitati sve vezano uz Kviz, pravila, najčešće postavljena pitanja, a na njoj će biti objavljeni i pobjednici Kviza.
 
Kviz se može riješiti kod kuće ili u nekoj od dječjih knjižnica (narodnoj ili školskoj) te vas molimo da djeci pomognete oko rješavanja kviza i upućivanja na online izvore.
 
Na stranicama Kviza možete preuzeti plakat kojeg možete ispisati te njime oglašavati i promovirati Kviz u prostoru knjižnice, na oglasnim pločama škola, kao i na mrežnim stranicama.

Popis pobjednika biti objavljen na mrežnoj stranici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja najkasnije do 5. studenoga 2019. godine. Obavijesti o pobjednicima moći ćete također dobiti i na telefonskim brojevima Odjela za djecu i mladež 01 4694 370 i Hrvatskog centra za dječju knjigu 01 4694 376. 

Završna svečanost održat će se u četvrtak, 14. 11. 2019. u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb, uz prigodan glazbeni program.

Što je nacionalni kviz za poticanje čitanja?
Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje. Provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige.

Tko je organizator kviza?
KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA
Hrvatski centar za dječju knjigu
Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom

      
Način provođenja kviza
Nacionalni kviz za poticanje čitanja provodi se online u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske putem knjižnica, škola i kulturnih društava te u dijaspori.
Početkom školske godine knjižnice i škole na svoje e-adrese dobivaju informacije o provođenju kviza kao i linkove na online upitnik i online plakat kviza.                                                                                                                                                                                                                                                           
Knjižničari animiraju djecu za sudjelovanje u kvizu i organiziraju njegovo provođenje.                                                                                                  
                                           
Izvlačenje pobjednika
Svi točno popunjeni upitnici s navedenim nazivom narodne ili školske knjižnice bit će uključeni u izvlačenje koje će biti organizirano krajem listopada 2019. godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu. Iz svake narodne i školske knjižnice izvlači se jedan pobjednik.


Popis pobjednika
Popis pobjednika biti objavljen na mrežnoj stranici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja najkasnije do 5. studenoga 2019. godine Obavijesti o pobjednicima moći ćete također dobiti i na telefonskim brojevima Odjela za djecu i mladež 01 4694 370 i Hrvatskog centra za dječju knjigu 01 4694 376.
Između svih pobjednika s popisa (Popis pobjednika u školskim i narodnim knjižnicama u Hrvatskoj (osim Zagreba) i dijaspora; Popis pobjednika u školskim knjižnicama u Zagrebu; Popis pobjednika u Knjižnicama grada Zagreba), javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti biraju se dobitnici glavne i utješnih nagrada.                                        

Odgovori na najčešće postavljana pitanja

Zašto niti na jednoj listi nema imena pobjednika iz naše knjižnice/škole?

Riješeni upitnici koje ste poslali vjerojatno nisu stigli u zadanom roku, odnosno do 25. listopada. Pričekajte ažuriranje popisa pobjednika na ovoj mrežnoj stranici ili potražite željenu informaciju na telefonskom broju 01 4694 370.

Tko snosi troškove putovanja pobjednika na završnu svečanost?
Troškove putovanja pobjednika i njegove pratnje snosi škola odnosno knjižnica u kojoj je dijete rješavalo kviz.

Tko prati pobjednika na završnu svečanost?
Pobjednika na završnu svečanost prati knjižničar ili nastavnik, iznimno to može biti roditelj.

Koliko djece osim pobjednika, knjižničar ili nastavnik mogu dovesti na završnu svečanost?
Osim pobjednika, knjižničar ili nastavnik na završnu svečanost mogu dovesti najviše deset učenika. Ovo ograničenje nužno je zbog prostornog kapaciteta mjesta gdje se završna svečanost odvija.

Dobivaju li svi pobjednici nagrade?
Glavna i utješne nagrade bit će podijeljene javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti. Preporuča se školama ili knjižnicama da u okviru svojih mogućnosti i sami nagrade vlastitog pobjednika.

Kako se odvija preuzimanje nagrada?
Dobitnici nagrada odabrani javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti, nagrade preuzimaju na licu mjesta.
Dobitnicima nagrada odabranima javnim izvlačenjem na završnoj svečanosti, a koji nisu prisustvovali završnoj svečanosti, nagrade će biti poslane poštom.

Može li se dobiti potvrda o pobjedniku u kvizu?
Lista pobjednika objavljena na ovoj mrežnoj stranici predstavlja dokument na osnovu kojega škola ili knjižnica može poslati svoga pobjednika na završnu svečanost. Stoga ne izdajemo nikakve posebne potvrde o izvučenom dobitniku i potrebi njegova prisustva na završnoj svečanosti.