Razvoj kritičkog mišljenja

Važno je biti u PRAVU novi je program Knjižnice Božidara Adžije kojim se želi potaknuti razvoj kritičkog mišljenja. Akronim PRAVU dolazi od pretražiti, razmisliti, valjano utvrditi, a to je i cilj ovog programa – osvijestiti u ljudima potrebu za propitivanjem informacija, a ne samo nekritičko prihvaćanje onoga što se nudi.

Na mrežnim stranicama Knjižnice Božidara Adžije svaki prvi utorak u mjesecu obradit će se jedna tema ili samo jedan njezin dio. Zajedno s obrađenom temom bit će pripremljen kviz kojim će se moći provjeriti znanje. Kviz je anoniman, za rješavanje je dovoljan pristup internetu.

Tekstovima koje ćemo objavljivati želimo osvijestiti važnost propitivanja i razmišljanja, jesu li informacije kojima se služimo zaista valjane ili samo automatski usvojene. Na radionicama možete izvježbati praktični dio toga procesa. Radionice možete dogovoriti na knjiznica.bozidara.adzije@kgz.hr.

Sva pitanja, prijedloge i dodatne informacije također možete slati na istu adresu. Nemojte zaboraviti, Važno je biti u PRAVU.

 


Što je kritičko mišljenje?

5.10.2021.

Kritičko mišljenje je složeni proces i rezultat analize i vrednovanja tvrdnji, pronalaženja opravdanja za tvrdnje, usporedbe s drugim tvrdnjama, generiranje prigovora tvrdnjama te konačno zauzimanja stava. Kritički mislimo u profesionalnom djelovanju, u svakodnevnoj komunikaciji s drugima, svakodnevnom rješavanju problema i donošenju odluka. Kritički u ovom kontekstu ne znači kritiziranje u negativnom smislu, nego promišljeno vrednovanje koje može biti pozitivno ili negativno.

 

listopad

Razvoj kritičkog mišljenja

2.11.2021.

Ispravno rasuđivanje temelj je kvalitetnog kritičkog mišljenja. Formirano vjerovanje i čovjekova želja da njegovo stajalište bude istinito mogu dovesti do pogrešaka u zaključivanju. Zbog toga vježbanjem logike i kritičkim promišljanjem naprosto učimo ispravno zaključivati pa tu naučenu vještinu spontano vježbamo u svim situacijama kad mislimo i razmišljamo, razgovaramo i rješavamo svakodnevne probleme. U proces razvoja kritičkog mišljenja treba uložiti vrijeme, trud i strpljenje.

studeni