Upute za predmetno pretraživanje


Kako pretraživati knjižničnu građu pomoću predmetnih odrednica?


Predmetna odrednica je jedna ili više riječi/pojmova/naziva kojima se daje sažeti iskaz o nekoj temi, predmetu ili sadržaju zastupljenima u knjižničnoj građi. Predmetne odrednice omogućuju sustavno pretraživanje građe u slučajevima kada nije poznat autor ili naslov koji se bavi određenom temom (npr. bolesti drveća, pravni aspekti igara na sreću, posjet Jamesa Joycea Hrvatskoj, američka automobilska industrija).

Predmetno pretraživanje u katalogu započinje na početnoj stranici, gdje u padajućem izborniku treba odabrati predmetnu odrednicu.

U polje za pretraživanje kao predmetna odrednica upisuje se jedna ili više riječi koje mogu biti: nazivi za prirodne i društvene pojave ili procese, osobna i obiteljska imena, nazivi institucija i organizacija, geografski nazivi, vremenska razdoblja, nazivi pojedinih umjetničkih ili znanstvenih djela, televizijskih emisija, novina, časopisa, odnosno sve što se može pojaviti kao predmet interesa.

Nakon upisivanja prva tri znaka traženoga pojma/teme/predmeta, primjerice košarka, Katalog nudi abecedni popis predmetnih odrednica - osobnih i ostalih, među kojima je i košarka.

Nakon što se klikom miša odabere predmetna odrednica košarka, Katalog na vrhu otvara popis svih predmetnih odrednica koje započinju riječju košarka, a na desnoj strani nudi popis svih dokumenata koji sadrže prikazane predmetne odrednice, odnosno onih u kojima se govori o košarci.

Klikom miša na pojedine predmetne odrednice vrši se dodatno preciznije pretraživanje građe na temu košarka (npr. odabir odrednice košarka - povijest - Hrvatska, ako je predmet interesa povijest košarke u Hrvatskoj).

U grupi Predmet, na lijevoj strani Kataloga, gdje se nudi sužavanje rezultata pretraživanja po pojedinim grupama, također se nalaze predmetne odrednice. Klikom miša na ponuđene odrednice Katalog pronalazi pripadajuće dokumente.

Predmetne odrednice prikazuju se i kada se klikne na određeni naslov. Na primjer klikom miša na naslov „Igraj, vjeruj, živi!“ Krešimira Ćosića u bibliografskom zapisu uz ovu knjigu nalaze se i sve predmetne odrednice koje opisuju njezin sadržaj. Odabirom neke od ponuđenih predmetnih odrednica (npr. košarkaši - Hrvatska - biografije), moguće je nastaviti i proširiti tematsko pretraživanje i na ovome mjestu na Katalogu.

Dodatno proširivanje pretraživanja i odaziv većeg broja dokumenata povezani su i s korištenjem gumba s plavom ikonom povećala uz pripadajuću predmetnu odrednicu, koji se prikazuje u predmetnim preglednim zapisima.

Primjerice temu govor tijela moguće je proširiti s tri pojma, tj. predmetne odrednice (fiziognomika, geste i neverbalna komunikacija), koje se prikazuju na Katalogu nakon što se klikne na simbol povećala uz ovu odrednicu.



Klikom na bilo kojih od ponuđenih termina moguće je preoblikovati upit širim, užim i/ili srodnim pojmom i tako nastaviti predmetno pretraživanje.


Kada pretraživanje pomoću predmetne odrednice ne daje rezultate?


Predmetne odrednice nije moguće pronaći u svim dokumentima koji se nalaze na mrežnome katalogu KGZ-a, obzirom na to da je predmetnom obradom obuhvaćena uglavnom stručna i znanstvena građa i to ona koja je dostupna predmetnim analitičarima. Stoga cjelokupnu građu KGZ-a nije moguće pretraživati po predmetnim odrednicama.

Ako se u polje za predmetno pretraživanje upiše tema, odnosno jedna ili više riječi koje nisu usvojene u sustavu predmetnih odrednica KGZ-a i za njih ne postoji odgovarajuća terminološka zamjena, rezultati pretraživanja neće se prikazati.

Katalog može i za pretraživanje neusvojenim predmetnim odrednicama ponuditi rezultate, ali pronađeni dokumenti mogu i ne moraju odgovarati tematskom upitu (npr. tema je žohari, kukci štetočine, a Katalog prikazuje istoimeni kriminalistički roman).

Ako se u polje za pretraživanje tema upisuje kao rečenica (npr. „financiranje političkih stranaka u Hrvatskoj“, Katalog takav upit ne prepoznaje kao predmetnu odrednicu i prema zadanim elementima za pretraživanje pronalazi samo jedan dokument u cjelokupnome sadržaju Kataloga.

Predmetno pretraživanje je uspješnije kada se upit započinje samo jednim odabranim pojmom, npr. političke stranke, a u popisima predmetnih odrednica nalazi se odrednica koja najbliže ili točno odgovara traženoj temi. U ovome slučaju to je odrednica političke stranke - financiranje - Hrvatska sa šest pripadajućih dokumenata.

Uspješnost predmetnoga pretraživanja povezana je s usklađivanjem/zamjenom riječi korištenih u početnome tematskom upitu s rječnikom, to jest jezikom predmetnih odrednica koji se koristi u Katalogu. To se postiže pronalaženjem predmetnih odrednica na navedenim mjestima na Katalogu i nastavkom pretraživanja pomoću istih.

Umjesto rečenicama pretragu je dobro započeti upisivanjem pojedinih pojmova u nominativu jednine ili množine. Na primjer bolje je umjesto „uzgoj jabuka“ kao predmetnu odrednicu upisati samo pojam jabuke umjesto "pad Berlinskoga zida" treba upisati Berlinski zid, umjesto „ženski likovi u Krležinim djelima“ može se upisati Krleža djela ženski likovi, pa zatim nastaviti pretragu ponuđenim predmetnim odrednicama.

Preporuča se proširivanje pretrage uputnicama koje se nalaze iza znaka povećala i preoblikovanje upita novim pojmovima koji se u njima nude.

Kada Katalog daje nula rezultata treba pretragu započeti s novim širim ili srodnim pojmovima. Npr. umjesto riječi „daltonizam” koristiti širi pojam vid, umjesto „islamizacija” pojam islam, umjesto „žohari“ pojam kukci).