Odjel za djecu i mlade
Kontakt: knjiznica.sesvete.do@kgz.hr 


Program rada kroz godinu

Likovna radionica - ponedjeljkom od 18 do 19h
Program je namijenjen razvijanju vizualne kulture, te stvaranju dobrog ozračja za slobodno izražavanje i poticanje individualnosti. Aktivnosti su predviđene za djecu različitih sposobnosti i uzrasta. Djeca se upoznaju s različitim likovnim tehnikama (kolaž, tempera, akvarel, oblikovanje papira, kaširanje, izrada ukrasnih predmeta ...).

Pričaonica - srijedom od 18 do 19h
Pričaonica s malom istraživačkom radionicom namijenjena je djeci predškolske i niže osnovnoškolske dobi. Listajući slikovnice razgovaramo o raznim temama: o bebama, djevojčicama i dječacima, mamama, tatama, o različitostima, o roditeljima roditelja, obitelji, domu, o vještinama, osjećajima, vrlinama, manama... pričamo o odrastanju. Listamo i enciklopedije, knjige o životinjama i biljkama, prirodnim pojavama... Crtamo, bojamo, izrađujemo slikovnice, oblikujemo lutke od raznih materijala za malene igrokaze...

Vrtić i škola u gostima 
Kreativne likovne, scenske i literarne radionice, namijenjene unaprijed dogovorenim grupnim posjetama vrtićke i školske djece.

Kutak s igračkama i društvenim igrama
Svakodnevno, u radno vrijeme knjižnice, djeca se u pratnji roditelja mogu poigrati ponuđenim didaktičkim igračkama. Na raspolaganju im stoje brojne društvene igre, drvene slagalice, puzzle, kockice, željeznička pruga itd. Djeca odabiru sadržaj igre po vlastitom izboru.

Roditeljski kutak
Roditeljski kutak sadrži zbirku knjiga i priručnika u kojima roditelji, osim savjeta kako odgajati i bolje komunicirati sa svojom djecom, mogu naći i konkretne primjere dječjih igara te priča i bajki s interpretacijom i ponuđenim aktivnostima za različitu dob djeteta.
Povremeno priređujemo predavanja i tribine s temama iz pedagogije, obiteljske psihologije i roditeljstva.

Dječja čitaonica
U dječjoj čitaonici možete se svakodnevno služiti encikopedijama, leksikonima, rječnicima i priručnicima za lektiru. Ovdje možete prelistati i časopise: Radost, Smib, Prvi izbor, Mak, Meridijani. Čitaonica je ujedno i mjesto gdje se može razgledati aktualna izložba koja prati zanimljive događaje, teme, obljetnice te odabrane radove učenika sesvetskih osnovnih škola.

Medijateka
Uz bogat izbor edukativnih i igranih filmova na DVD-u, u našoj medijateci moguće je posuditi i edukativne igre za poticanje i razvoj čitanja, logičke igre za razvijanje uma, učenje stranih jezika…
Korištenje kompjutora i Interneta u medijateci moguće je svakodnevno tijekom radnog vremena, osim u vrijeme održavanja redovitih radionica (ponedjeljkom i srijedom u 18h), te organiziranih posjeta vrtića i škola knjižnici. Za igraonicu Play Station 3 svakodnevno su predviđeni jutarnji (od 11 do 13 h) i poslijepodnevni (od 15 do 18h) termini.

Galerija Obločec
Galerija se nalazi u prostoru Odjela za djecu i mladež i namijenjena je izlaganju dječjih radova nastalih u suradnji s dječjim vrtićima, školama i Gimnazijom Sesvete, radova vezanih uz projekte Knjižnica širom otvorenih vrata i Zelena knjižnica za zeleni Zagreb te prezentaciji plakata, ilustracija i knjiga za djecu kao i knjižnog fonda knjižnice.
Galerija odjela za djecu i mladež Knjižnice Sesvete djeluje od 1999. godine, kada je otvoren novi prostor Knjižnice Sesvete, a povodom 60. obljetnice Knjižnice Sesvete dobiva ime Galerija Obločec.

Iskrice kroz baštinu
Istraživačko-kreativne radionice s  ciljem upoznavanja kulturne i prirodne baštine namijenjene su učenicima nižih razreda osnovne škole, a održavaju se kontinuirano tijekom cijele školske godine u skladu s programom događanja i izložbi organiziranih na Odjelu za djecu i mladež knjižnice Sesvete.