Arhiva aktivnosti Odjela za djecu i mladež
Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj

Povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga koji se obilježava 14. veljače,  Dječji odjel naše Knjižnice uključuje se  (2.2.2015.-14.2.2015.) u akciju darivanja slikovnica i knjiga u okviru nacionalne kampanje  "Čitaj mi".

Čitam, dam, sretan sam
Ovogodišnjom akcijom darivanja knjiga želimo pomoći djeci - štićenicima Centra  za odgoj i obrazovanje "Goljak". Djelatnost Centra je odgoj, naobrazba i rehabilitacija djece i mladeži s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima.

Čitam, dam, sretan sam
Daruj novu ili rabljenu slikovnicu koju si pročitao ili prerastao!

Čitam, dam, sretan sam  Čitam, dam, sretan sam
U ovoj plemenitoj akciji sakupili smo 200 – tinjak slikovnica i knjiga.

Zahvaljujemo našim malim korisnicima, djeci Igraonice i posebno DV Malešnica, mješovitim engleskim grupama Pumpkins i Grapes, grupama Smokva, Maslina…..

DJECA DJECI DARUJU – NEKA PRIČE I BAJKE SVIJETOM CARUJU
 

Boje tolerancija – Forum za slobodu odgoja

Knjižnica Špansko-sjever ove se godine uključila u suradnju Knjižnica grada Zagreba s Forumom za slobodu odgoja, koji promiče toleranciju, pravednost, nenasilje, otvorenu komunikaciju, cjeloživotno učenje i kritičko mišljenje. Suradnja je organizirana u vidu radionica na kojima su do sada sudjelovali prvi razredi obližnjih škola. Evo kako je to izgledalo...
 
Boje tolerancije  Boje tolerancije
Boje tolerancije  Boje tolerancije
Djeca su crtala svoje omiljene superjunake, pri tom zamišljajući kako bi i oni sami mogli pomoći  svojim bližnjima. Stoga smo zaključili da svatko od nas ima svoje 'supermoći' te da svi možemo jedni drugima pomagati i živjeti u međusobnom skladu.

Nadamo se i skoroj budućoj suradnji,  a više o samom Forumu za slobodu odgoja možete pročitati na njihovim mrežnim stranicama www.fso.hr.

Boje tolerancije
 


Dan grada Zagreba, 31. svibnja
 
Kako bismo Zagrebu čestitali njegov rođendan, knjižnica Špansko-sjever je 22. svibnja 2014. godine u goste pozvala 3.d razred OŠ Špansko Oranice. S obzirom da su učenici 3.d razreda upravo obrađivali lektiru „Šestinski kišobran“ Nade Iveljić, organizirali smo likovnu radionicu izrade lijepih čestitaka s motivom šestinskog kišobrana. No, prije bilo kakvih pokreta flomasterima i škaricama, održali smo mali kviz znanja o gradu Zagrebu. Učenici su pokazali zavidno znanje. Potom smo prionuli poslu i evo kako je tekla izrada…

Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever  Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever
Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever  Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever
Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever  Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever
Nakon što je svaki učenik izradio svoju čestitku, napisali smo prikladne rođendanske želje. Potom smo započeli ukrašavati naš pano, izložili smo nekoliko zanimljivih knjiga o Zagrebu, a konačni rezultat ispao je super. A Vi…dođite u knjižnicu Špansko-sjever, razgledajte naše čestitke i poželite Zagrebu sretan rođendan.
 

Moja uskrsna omotnica
 
Mala radionica održana je kao popratno događanje uz prigodnu filatelističku izložbu Hrvatski uskrsni običaji, ispričani i prikazani na starim razglednicama, markama, prigodnim omotnicama i kartama. Priča prati običaje Velikog tjedna, a autorica izložbe je Željka Librić.

Moja uskrsna omotnica Moja uskrsna omotnica
Radionica je održana 10. travnja pod stručnim vodstvom Ive Lipovac i Željke Librić, a tema je bila: Moja uskrsna omotnica. Sudjelovali su učenici 2. razreda OŠ Ante Kovačić.
Djeca su u školi  sama kreirala i napravila uskrsnu čestitku i donijela je na Radionicu.
Uzbuđenje je bilo veliko, jer je to bio njihov prvi susret s filatelijom. Na stolovima su ih dočekale pincete, povećala, a na zidu plakat nove uskrsne marke i plakat za marke „Kućni ljubimci“.

Moja uskrsna omotnica
Radionicu smo započeli pričom o prvom pismu, načinu i razvoju dostave pisama, kada i gdje nastaje prva marka i što je zapravo marka, a što filatelija i što sve filatelisti sakupljaju. Djeca su postavljala različita pitanja, ali su znali i mnoge odgovore o načinu putovanja pisama danas, što nas je jako obradovalo. Kad smo ih upitali da li bi netko želio postati filatelist, dobili smo jednoglasni odgovor: JA ŽELIM!

Moja uskrsna omotnica
Zadatak je bio nacrtati neki uskrsni motiv unutar zadanog okvira i napisati adresu primatelja. Vrlo brzo su nastale lijepe prigodne uskrsne omotnice u koje su stavili svoje čestitke. Voditeljice su im podijelile novu prigodnu uskrsnu marku, pomogle pravilno zalijepiti.

Moja uskrsna omotnica
Tada smo krenuli u Poštu koja se nalazi točno preko puta Knjižnice i ubacili čestitke u poštanski sandučić.
 
Zbog velikog interesa cijelog razreda, dogovorili smo ponovni susret u svibnju.
 


Fora radionice 
 
U knjižnici Špansko-sjever 7. travnja 2014. godine, posjetio nas je profesor fizike Filip iz FORA RADIONICA. Došao je sa veeeeeeeelikom kutijom žica i nekih čudnih elektroničkih naprava. Ubrzo je učenicima 2.c razreda OŠ Ante Kovačića (a i knjižničarkama) objasnio zašto mu je to sve potrebno - izrađivati ćemo vlastite, male robote!!!

Fora radionica Fora radionica
Prije toga, profesor Filip morao nam je obajsniti kako funkcionira struja, kako radi hladnjak, a kako naši mobiteli. Pričao je i o struji u našim stropnim svjetiljkama, te rekao da je to jedna neodlučna struja, koja puno puta u sekundi promijeni mišljenje, pa ne zna da li da ide lijevo ili desno.

Fora radionica
A onda smo krenuli u izradu robota. Bili su nam potrebni: mali ventilator, četiri drvena štapića, malo plastelina, jedna elastična gumica, plastična čaša i nekoliko flomastera. Kada smo sve to povezali, dobili smo:

Fora radionica
Ma, ne, ne, šalimo se…to je robot profesora Filipa, a ovo što slijedi su naši izrađeni roboti, koji su na kraju izrade, samostalno mogli crtati razne oblike po papiru.

Fora radionica Fora radionica

Fora radionica Fora radionica
Super smo se zabavili, profesor Filip nas je mnogočemu podučio te nam pokazao fora stranu znanosti, a ako i Vas zanimaju takve radionice, više informacija možete vidjeti na njihovim mrežnim stranicama Facebook profilu:
 
http://foraradionice.com/
 
Šaljemo Vam robotske pozdrave!
 

Čajana na mjesecu
 
Zadnjeg dana mjeseca siječnja 2014. godine, knjižnica Špansko-sjever je na jedno popodne postala čajana, prepuna finih mirisa čaja i čajnih kolutića.
 
Predstavljanju knjige Gordane Lukačić ČAJANA NA MJESECU i likovnoj radionici koja je uslijedila, prisustvovali su učenici 2.a razreda OŠ Ante Kovačića.
 
Započeli smo pričanjem ekološke priče o pandi Mandi, čaju od bambusa i savjetima stvora Milizbora, koju nam je super ispričala teta Gordana, autorica te priče.

Čajana na mjesecu
Potom smo, u čast pandi i bambusa, na maloj čajanki porazgovarali o ekologiji i u mislima otputovali na Mjesec.

Čajana na mjesecu
A kada smo se okrijepili, prihvatili smo se ozbiljnog posla izrade likova iz slikovnice – Pande Mande, stvora Milizbora i čajnika sa vrućim čajem.

Čajana na mjesecu Čajana na mjesecu
Čajana na mjesecu Čajana na mjesecu
Pridružila nam se i učiteljica, pa smo ipak bili brži…
 
A čajniku smo još od vate i ljepila izradili paru.

Čajana na mjesecu Čajana na mjesecu Čajana na mjesecu
Nadamo se da se i Vama sviđaju kao što su i nama lijepi.
 
Stoga, dođite u našu knjižnicu i uživo upoznajte pandu Mandu i stvora Milizbora.