Edukacija djece i mladih o usvajanju zdravih životnih navika
U 2014. god. započinje suradnja Knjižnice Voltino s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.
S dr. Anom Puljak, voditeljicom Odjela za promicanje zdravlja u sastavu Službe za javno zdravstvo planira se realizacija programa predavanja i radionica „Usvoji zdrave navike!“ usmjerenih na edukaciju  i unaprjeđenje zdravlja opće populacije a osobito rad s djecom i mladima na usvajanju zdravih životnih navika i očuvanja zdravlja.

2014.
U Mjesecu hrvatske knjige dr. Ana Puljak, dr. med., spec. jav. zdr., Marija Škes, prof.rehab.  i Vesna Štefančić, dr.med. održale su radionicu „Ljubavi da, nasilju ne“ za učenike trećih razreda OŠ Voltino o emocijama i nenasilnom rješavanju sukoba.  Također je organiziran i susret s učenicima prvih razreda OŠ Voltino „Knjigom do zdravlja“ na kojem su slikovnice Kućna čudovišta Stanislava Marijanovića korištene kao povod za razgovor o poželjnim i nepoželjnim oblicima ponašanja na djeci blizak i zanimljiv način.

2015.
U sklopu programa NZJZ Navike promijeni, zdravlje pokreni! - Prevencija prekomjerne tjelesne težine dr. Ana Puljak i Marija Škes održale su radionicu o zdravoj prehrani a  mr.sc. Hrvoje Radašević, prof. kineziolog o važnosti tjelesne aktivnosti i rizicima sjedilačkog načina života  za učenike trećih razreda OŠ Voltino.
Nacionalni dan nepušenja 15.2. popraćen je radionicom Reci NE pušenju! Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva i Marija Škes, mag. educ. reh. Educirale su učenike sedmih razreda OŠ Voltino o štetnosti pušenja, koliko je teško odviknuti se od te navike i savjetovali ih da je najbolje niti ne početi pušiti. Radionicu je snimala Hrvatska radiotelevizija za prilog u emisiji Dobro jutro, Hrvatska!
Na radionici o samopouzdanju sa učenicima 4.c razreda OŠ Voltino  dr.Ana Puljak i Marija Škes  su istakle  koliko je bitno imati dobro mišljenje o sebi i svojim sposobnostima odnosno prihvatiti i voljeti sebe.

2016.
Ove godine dr.Ana Puljak i Marija Škes održale su radionice o razvijanju samopouzdanja kod djece i mladih a u svibnju se pridružujemo  organizaciji preventivnih aktivnosti u borbi protiv melanoma  radionicom o štetnom djelovanju sunčevih zraka.
 
2017.
Održane su četiri radionice kojima se uputilo na važnost tema:
  • Prevencija prekomjerne tjelesne težine
  • Ljubavi da, nasilju ne! – radionica o nenasilnom rješavanju sukoba, toleranciji i uvažavanju
  • Svjetski dan šećerne bolesti
  • Reci NE pušenju! - radionica predstavljena u emisiji Hrvatskog radija „Umijeće odrastanja“
2018.
Održano  je  7  radionica na kojima su  obrađene teme:
  • Šećerna bolest i mladi
    Raširenost šećerne bolesti (dijabetesa) postaje globalna i poprima osobitosti epidemije a  bolest prate teške zdravstvene posljedice. Sve se više javlja kod djece i adolescenata kod kojih postoji problem nošenja s bolešću. Dijabetes u njima budi osjećaj srama, diskriminacije i otežava im socijalizaciju. Može utjecati na rezultate tijekom školovanja i na odnose u obitelji.  Radi podizanja svjesnosti o životu s dijabetesom radionicu za učenike šestih razreda OŠ Ljubljanica  održala je dr. Katarina-Josipa Siroglavić.
  • Reci NE pušenju!
    U Hrvatskoj se svake godine na prvi dan korizme obilježava nacionalni dan nepušenja. Ove godine to je 14. veljače. Učenicima 6.c razreda OŠ Voltino o štetnosti pušenja radionicu su održale djelatnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva i Marija Škes, mag. educ. reh.
  • Zdravlje mozga
    Interaktivnu radionicu s učenicima 2.c razreda OŠ Voltino o važnosti prehrane prikladne za zdravlje i razvoj mozga (MIND prehrana)  i o potrebi redovite tjelesne aktivnosti održale su djelatnice NZJZ "Dr. Andrija Štampar" Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva i Marija Škes, mag. educ. reh. . Objasnile su i značaj upravljanja emocijama te ih naučile neke od tih vještina. Osvrnule su se i na potrebu usvajanja pozitivnih zdravstvenih navika i izbjegavanje štetnih i rizičnih ponašanja. Naglasak radionice bio je na potrebi cjeloživotnog učenja i njegovoj ulozi u unaprjeđenju zdravlja našeg mozga, ali i utjecaju cjeloživotnog učenja na cjelokupno zdravlje: fizičko, psihičko i socijalno.
  • Tvoje tijelo je stvoreno za pokret
    Edukativna radionica održana je za učenike 3.c razreda OŠ Voltino. Organizator i provoditelj edukacija je Služba za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ a sudjeluju dr. Ana Puljak, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja i prof. Hrvoje Radašević, Centar za preventivnu medicinu.
  • Tanjurić zdravlja
    Studentice Prehrambeno-biokemijskog fakulteta održale su radionicu o zdravoj prehrani za učenike prvih razreda OŠ Voltino. Organizator i provoditelj edukacija je Služba za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

2019.
Intenzivirana je suradnja  s NZJZ započeta 2014.godine.
  • Radionice „Tvoje tijelo je stvoreno za pokret“
    Motorički rast i razvoj kao i senzorička integracija bitni su za učenje jer se kretanjem aktiviraju određena područja mozga koja su važna za učenje Za djecu i adolescente su kretanje i tjelesna aktivnost iznimno važni, imaju važnu razvojnu ulogu, djeluju na psihološki, socijalni i kognitivni razvoj djece, pozitivno utječu na fizičko zdravlje.
    Organizator i provoditelj edukacija je Služba za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ a sudjeluju dr. Ana Puljak , voditeljica Odjela za promicanje zdravlja i prof. Jelena Čvrljak, dipl. kineziolog. Održane su četiri radionice a jedna je snimana za emisiju „Zdrav život“ Hrvatske radiotelevizije.
  • Radionice „Tanjurić zdravlja“
    Organizator i provoditelj edukacija je Služba za javno zdravstvo, NZJZ„Dr. Andrija Štampar“ a sudjeluju dr. Ana Puljak, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja i Marija Škes ,mag. educ. reh., voditeljica Odsjeka za zdrave stilove života. Uz brojne edukativne materijale o važnosti pravilne prehrane i kroz igru i zabavu studenti Prehrambeno biotehnološkog fakulteta educirali su učenike o zdravim prehrambenim navikama. Održane su dvije radionice.
  • Ovisnost o internetu
    Psihološki znakovi zlouporabe interneta uključuju preokupiranost internetom, nemogućnost prestanka s aktivnošću, osjećaj zadovoljstva ili euforija tijekom surfanja, provođenje sve više vremena ispred računala, osjećaj tuge ili tjeskobe zbog nemogućnosti korištenja interneta, laganje roditeljima i prijateljima, rastresenost i razdražljivost. Predavanje za učenike OŠ Voltino održala je Lea Maričić, mag. psih., djelatnica NZJZ "Andrija Štampar".
  • Književni susret s Rosie Kugli i dr. Anom Puljak
    Knjiga Rosie Kugli "Nisam ti rekla..." tematski je vezana uz problem konzumiranja alkohola kod mladih, ali dotiče i brojne druge probleme odrastanja: utjecaj obitelji, društva, vršnjaka, otpor prema nametanju naših realiziranih i nerealiziranih identiteta, utjecaj naših predrasuda, naših slabosti i naših nerazvijenih komunikacijskih vještina.
    Knjigu je učenicima drugog razreda Elektrotehničke škole predstavila autorica a o gorućem problemu konzumacije alkohola kod mladih s učenicima je razgovarala Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.
  • Zov dubine - predstavljanje romana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb
    Autorica Rosie Kugli predstavila je biografski roman s ekološkom porukom o životu našeg proslavljenog sportaša-rekordera u ronjenju na dah Kristijana Curavića. U predstavljanju su sudjelovali dr. Ana Puljak iz NZJZ"Dr. Andrija Štampar" i učenici 4.c razreda OŠ Voltino. Dr. Puljak je educirala učenike o važnosti tjelesne aktivnosti ali i rizicima koje nose ekstremni tjelesni napori. 
2020.
Suradnja  je nastavljena i u okolnostima pandemije bolesti Covid-19 aktivnostima online.U aktualnoj situaciji pandemije važnost javnog zdravstva, edukacije i prevencije je veća nego ikad.
  • Uz Svjetski dan knjige 23.4.2020., dr. Ana Puljak se video porukom obraća djeci i mladima sa savjetima kako se nositi s trenutnom situacijom ali i usvojiti neke korisne životne navike.
  • Istaknuto je i novo izdanje naslova Ivane Brlić Mažuranić i Vladimira Kirina Dječja čitanka o zdravlju. Knjiga je prvi put objavljena 1927. godine u obliku slikovnice na poticaj Škole narodnog zdravlja u Zagrebu a  sadrži pjesmice  o higijenskim i zdravstvenim temama.
    Već tada uspostavljenu, gotovo stogodišnju vezu knjige i promocije zdravlja, nastojimo održati i dalje!
2022.
  
​        Knjižnica Voltino sudjeluje u kampanji zajedno s OŠ Voltino. Na književnom susretu autorica Rosie Kugli, predstavila je učenicima osmih razreda OŠ Voltino  roman "Nisam ti rekla" koji progovara o štetnom djelovanju alkohola na zdravlje mladih. Edukativni i preventivni dio programa vodila je dr. Ana Puljak, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja u sastavu Službe za javno zdravstvo NZJZ "Dr. Andrija Štampar" a ujedno i recenzentica knjige "Nisam ti rekla".