Opremanje i izgradnja knjižnica
Matična i razvojna služba obavlja stalni nadzor nad knjižničnim prostorima, kako bi se stvorili što kvalitetniji uvjeti za suvremenu knjižničnu djelatnost u skladu sa standardima u narodnim knjižnicama. Planiranje, izgradnja i opremanja narodnih knjižnica odvijaju se prema godišnjim programima rada, na osnovi liste prioriteta i dodijeljenim financijskim sredstvima.

O poslovima Matične i razvojne službe KGZ-a na planiranju, izgradnji i opremanju narodnih knjižnica izlagala je viša knjižničarka Anica Grošinić na okruglom stolu "Izgradnja i opremanje narodnih knjižnica - hrvatska iskustva". Cjelovito izlaganje, uz prijevod na njemački prenosimo iz Zbornika Narodne knjižnice u novoj Europi, Zagreb, 2003.
 

 
 
Planiranje i izgradnja Knjižnice Jelkovec

Knjižnica Jelkovec je prva zgrada u Zagrebu koja je izgrađena za narodnu knjižnicu, zauzima oko 1000 m2 korisnog prostora, smještena je u novoplaniranom naselju u izgradnji. Nalazi se u središtu naselja, uz školu, kulturni centar, sportsku dvoranu i bazen, bit će opremljena suvremenom knjižničnom i informatičkom opremom. U mreži Knjižnica grada Zagreba Knjižnica Jelkovec bit će ogranak Knjižnice Sesvete. Poslove oko izgradnje i opremanja knjižnice vode Grad Zagreb i Zagrebački holding.

Fotografije Knjižnice Jelkovec


Hodogram: