Informacije i upute za ulazak u Knjižnice grada Zagreba

30.06.2020 KGZ
Knjižnice grada Zagreba od 27. travnja ponovno su otvorile svoja vrata i rade prema ljetnom radnom vremenu
Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za rad knjižnica, knjižnice će do daljnjeg raditi u ograničenom opsegu i pružati isključivo usluge posudbe i povrata građe, obnove članstva te upisa novih korisnika. 

UPUTE ZA ULAZAK KORISNIKA U SLOBODNI PROSTOR KNJIŽNICA U UVJETIMA EPIDEMIJE COVID-19

Upute stupaju na snagu u utorak, 12.05.2020.
 
Radi sprečavanja širenja zaraze nužno je pridržavati se svih higijenskih standarda, uputa o preporučenom razmaku i ograničenom broju osoba u zatvorenom prostoru.
 
 1. Pri ulasku u prostor Knjižnice obavezno je dezinficirati ruke sredstvom za dezinfekciju postavljenim na ulazu.
 2. Tijekom boravka u Knjižnici preporučuje se nošenje zaštitnih maski.
 3. Moguće je kretanje korisnika po prostoru slobodnog pristupa Knjižnice uz obavezno poštivanje razmaka od dva metra i što kraće zadržavanje u prostoru.
 4. Između korisnika i djelatnika potrebno je održavati fizički razmak od dva metra.
 5. Radi ograničenja o istovremenom broju osoba u zatvorenom prostoru, nakon izlaska jedne osobe, u prostor može ući iduća.
 6. Prilikom ulaska i čekanja u redu ispred Knjižnice također držite međusobni razmak od propisana dva metra.
 7. Pratite upute djelatnika i natpise sa smjernicama. Molimo Vas kontaktirajte djelatnike za bilo koji upit kako bismo skratili vrijeme zadržavanja u prostoru.
 8. Budite strpljivi i spremni na moguće čekanje. Radimo najbrže što možemo.
MOLE SE KORISNICI DA SE ŠTO MANJE ZADRŽAVAJU U PROSTORU KNJIŽNICE I DA KORISTE ONLINE USLUGE PROVJERE STATUSA. 

Zakasnine
 
Svi rokovi posudbe knjižnične građe produženi su, a zakasnina nastala tijekom proteklog razdoblja, od 18. ožujka, neće biti naplaćena.
 


Koristite naše online usluge

Kako bismo smanjili broj posjeta knjižnicama, pozivamo vas na korištenje svih naših e-usluga (posudba e-knjiga, provjera statusa/rezervacije putem kataloga, online izdavanje PIN-a). Od 27. travnja uveli smo i uslugu online upisa.

Prije dolaska u knjižnicu

Preporučujemo da prije dolaska u knjižnicu pregledate naš katalog i odaberete naslove koji vas zanimaju. Građu možete naručiti online putem našeg kataloga ili, ako znate kako to učiniti, ispišite signature kod kuće, kako bismo skratili vrijeme boravka i traženje građe u knjižnici. Građu unaprijed možete naručiti i telefonom.
 
Važne napomene

Molimo vas da prilikom dolaska u knjižnicu pratite upute djelatnika te da izbjegavate bliži socijalni kontakt. Zbog specifičnosti knjižnica iz naše mreže, svaka knjižnica organizirat će rad sukladno propisanim mjerama.  
Vraćena građa, prema preporukama HZJZ, nakon razduženja ide u karantenu i na dezinfekciju pa stoga možda neće biti odmah dostupna, unatoč suprotnoj informaciji u katalogu.
 
Kako bismo spriječili moguće širenje infekcije molimo vas:
 • prilikom čekanja u redu ispred knjižnice držite razmak od propisanih 2 metra od ostalih korisnika knjižnice
 • operite i dezinficirajte ruke prije ulaska u knjižnicu. Knjižnice su osigurale sredstva za dezinfekciju koja se nalaze na ulazu.
 • preporučujemo da koristite maske prilikom posjete knjižnici
 • pratite upute djelatnika i natpise sa smjernicama
 • budite strpljivi i spremni na moguće čekanje. Radimo najbrže što možemo.
Pozivamo vas da pratite mrežne stranice Knjižnica grada Zagreba gdje ćemo objavljivati sve novosti o radu i uslugama naših knjižnica.

Molimo članove i korisnike za razumijevanje!