Uz Međunarodni dan pismenosti

11.09.2012
Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. rujna, a cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti, koji još postoji u većem dijelu svijeta. Utemeljio ga je UNESCO davne 1967. kako bi promovirao važnost pismenosti, a ove je godine posvećen povezanosti pismenosti i mira, s posebnim naglaskom na ravnopravnost spolova.
 


Prema podacima iz Popisa stanovništva 2001. u Hrvatskoj je 1,8 % stanovnika nepismeno - ukupno je 69 777 nepismenih osoba, od čega su 82 % žene. Čak 48,3 % žena i 32,2% muškaraca je sa sa završenom osnovnom, nezavršenom osnovnom ili bez ikakve škole. 
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Hrvatsko čitateljsko društvo (ogranak za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju) ove su godine zajednički obilježili Međunarodni dan pismenosti organizacijom okruglog stola pod nazivom "Čitanjem do pismenosti“ 7. rujna, u prostorijama Knjižnica grada Zagreba.
O temama "Čitanje i pismenost u kontekstu cjeloživotnog obrazovanja", "Čitateljske navike građana Republike Hrvatske" te "Važnost poučavanja čitanja u obrazovnom sustavu i izvan njega", govorili su stručnjaci iz različitih područja, a predstavljeni su i rezultati istraživačkog projekta "Čitateljske navike i informacijske potrebe građana Republike Hrvatske".