Interni četvrtak


Stručni sastanak za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada s djecom na dječjim odjelima narodnih knjižnica

"Interni četvrtak" ima zadatak kroz razmjenu iskustva i praktične radionice koje vode stručnjaci - upoznati bibliotekare dječjih odjela narodnih knjižnica s tehnikama i metodama rada iz područja likovno-scenske umjetnosti, kulture govorenja i pisanja, ekologije, etnologije, psihologije i pedagogije - ukratko, pomoći im u njihovom svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom.
"Interni četvrtak" održava se na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, osim ako u terminu održavanja programa nije drugačije navedeno.
Sastanke osmišljava i organizira Hela Čičko, hela.cicko@kgz.hr koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice.
 
2018. godina
1.
ožujka 
"Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  1.3. 2018.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.
 
Tema sastanka:   SLIKOVNICA  KAO  ALAT  ZA  RAD  U  ODGOJNIM  STRUKAMA​
 
Natalija Dragoja, dipl. knjižničarka u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice sudjelovala je u edukativnoj radionici „Zvijezde Malog medvjeda: slikovnica kao alat za rad u odgojnim strukama i pomagačkim profesijama“ u organizaciji ArTresor naklade. Svoja iskustva prenijet će u  radionici namijenjenoj dječjim knjižničarima prema slijedećem programu:
 
- Ilustracija kao priča i potpora tekstu – likovni aspekti slikovnice 
- Slikovnica Klaasa Verplanckea: „Ukuhane jabuke“
- Vježba: „Djetinjstvo u teglici ukuhanih jabuka – moje djetinjstvo i djetinjstvo moga dje-teta/učenika/korisnika“ 
- Završni dio: o suvremenom djetinjstvu 

 
Dobrodošli!    
 
19.
travnja 
"Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  19.4. 2018.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.
 
Tema sastanka:  POTPORA KNJIŽNICE ZA DIGITALNO KREATIVNE GENERACIJE 
 
  • Prof. dr.sc. Nada Zgrabljić  Rotar,  pročelnica odjela za Komunikologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održat će zanimljivo predavanje iz kojeg ćemo saznati koliko je kreativnost važna, kako se kreativnim pristupom novim medijima i mrežama može pridonijeti dijeljenju znanja, humanom aktivizmu i volontiranju,  koriste li djeca i mladi nove medije na kreativan način te kako knjižnice mogu poticati njihovu kreativnost.  
  • Lana Roje Miličević,  pravnica i polaznica sveučilišnog interdisciplinarnog specijalističkog  studija “Prava djece“, predstavit će aktivnosti Agencije za elektroničke medije vezane uz medijsku pismenost i mogućnosti suradnje.
  • Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro.  Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama pokrenuli su Dane medijske pismenosti od 19. do 21. travnja 2018. pa je „Interni četvrtak“ posvećen upravo ovoj temi.
 
                                        
 
17.
svibnja 
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  17.5. 2018.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg  4.
 
Tema sastanka:  PROŠIRENA STVARNOST – POKAZNA RADIONICA 
 
Danka Hajsig,  koordinatorica Medioteke održat će pokaznu radionicu proširene stvarnosti na primjeru knjige „Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea“  i pripadajuće aplikacije na iPad-ima.

Proširena stvarnost (augmented reality, AR) je tehnološka inovacija u kojoj je svijet koji korisnik vidi proširen računalno generiranim sadržajima poput zvuka, slike ili digitalnim likovima.

Radionica se organizira u suradnji s Američkim kutkom Zagreb.