Interni četvrtak


Stručni sastanak za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada s djecom na dječjim odjelima narodnih knjižnica

"Interni četvrtak" ima zadatak kroz razmjenu iskustva i praktične radionice koje vode stručnjaci - upoznati bibliotekare dječjih odjela narodnih knjižnica s tehnikama i metodama rada iz područja likovno-scenske umjetnosti, kulture govorenja i pisanja, ekologije, etnologije, psihologije i pedagogije - ukratko, pomoći im u njihovom svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom.
"Interni četvrtak" održava se na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, osim ako u terminu održavanja programa nije drugačije navedeno.
Sastanke osmišljava i organizira Hela Čičko, hela.cicko@kgz.hr koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice.
 
2016. godina
20.
listopada
  
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 20.10. 2016.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb
  
Tema sastanka : RADIONICE ROBOTIKE ZA DJECU
Knjižnica Jelkovec  u okviru Američkog kutka, a u sklopu programa popularizacije znanosti "ŠUZA“ (iz škole u znanost i akademsku zajednicu) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu provodi  radionice robotike za djecu.
 
Radionice robotike pružaju djeci mogućnost da kroz igru s Lego kockama (Lego mindstorms) i druženje ostvare svoje prve korake u programiranju, robotici te da pobude strast za područjima poput matematike, tehnologije, inženjerstva i prirodoslovlja.
 
Radionicu robotike prezentirat će Iva Klak Mršić, koordinatorica Knjižnice Jelkovec i pomoćni knjižničar Goran Janeš, voditelj radionice robotike. 
2016. godina
19.
svibnja  
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 19. 5. 2016.  u 13 sati u Knjižnici S.S.Kranjčevića, Zapoljska 1, Zagreb
  
Tema sastanka :  „IZ KNJIGE - NA POZORNICU“

Program
  • Uvodna riječ Jadranka Račić, voditeljica knjižnice
  • O smotri dječjih amaterskih kazališnih grupa u Knjižnici S. S. Kranjčevića govorit će Željko Vrbanc 
  • Radionicu dramske igre na temu likova iz književnosti vodit ćeMario Kovač, kazališni i filmski redatelj, glumac, scenograf, dramski pedagog, glazbenik i skladatelj
2016. godina
14.
travnja  
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 14. 4. 2016.  u 13 sati u Knjižnici Selčina, Selčinska 8.
Tramvajem broj 4 ili 11 do zadnje stanice Dubec, zatim autobusom broj 212 ( polasci 12,30 i 12,50 – vožnja do odredišta 12 min.). Kad autobus zaokrene u naselje, sići u Trakošćanskoj ulici, na prvoj stanici nakon Kauflanda. Knjižnica je s desne strane ulice, u bijeloj zgradi, ulaz sa žutom tendom.
 
Tema sastanka :  MALA KAZALIŠNA SCENA U KNJIŽNICI SELČINA
 
Mala kazališna scena u Knjižnici Sečina ima dvadeset i pet godina dugu tradiciju. Svoja iskustva sa nama će podijeliti:
 
  • Biserka Gašparac, voditeljica Knjižnice Sevete i osnivačica prve dječje dramsko-lutkarske grupe u Knjižnici Selčina
  • Keti Krpan, koordinatorica Knjižnice Selčina i dosadašnja voditeljica grupe 
Pogledat ćemo lutkarsku predstavu „Dobar dan, Malo Prase“ prema istoimenoj slikovnici autora Janoscha, a u izvođenju dječje dramsko lutkarske grupe Knjižnice Selčina pod stručnim vodstvom  Dunje Lovrenčić Gašljević, dipl. knjižničarke. S tom se predstavom Knjižnica predstavila na ovogodišnjoj smotri dječjih amaterskih kazališnih grupa u Knjižnici S. S. Kranjčevića.
2016. godina
25.
veljače      
Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  25. 2. 2016.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.

Tema sastanka PREZENTACIJA I IZRADA INTERAKTIVNE SLIKOVNICE
Program: 
- Kratko predstavljanje Dječjeg vrtića Čigra: Snježana Jurički Gajski, ravnateljica
- O interaktivnoj slikovnici uz  prezentaciju na računalu:  Petra Kuntić i Petra Klasić, dipl. odgojiteljice
- Predstavljanje interaktivnih slikovnica „Od jutra do mraka“  i  „.Krtekov tjedan“:  Martina Petrović i Ozana Šarić Drenski,  dipl. odgojiteljice 
- Radionica izrade interaktivne slikovnice „Vrlo gladna gusjenica“

MOLIMO PONIJETI  PRIBOR ( iglu, konac škare) I MATERIJALE:   spužvu, filc, tkaninu ( til, krzno, pliš.), kartonske kutijice, kolaž, ukrasne trakice, žicu, drvene letvice, špagu, kvačice i slično. Kistovi i ljepilo osigurani!
2015. godina
27.
studenoga  
Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se iznimno u petak    27.11.  2015.  s početkom  u  13  sati  u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.

Tema sastanka:  LIKOVNOST KOD DJECE OŠTEĆENA VIDA I RADIONICA „TAKTILNI CRTEŽ”
Kako slijepa i slabovidna djeca vide svijet? Ona komuniciraju dodirom.
Njihove su ruke njihov pogled.
Tanja Parlov, profesorica likovne kulture u Centru Vinko Bek govorit će o likovnosti kod djece oštećena vida i voditi radionicu taktilnog crteža koja je primjenljiva na dječjim odjelima narodnih knjižnica za sve kategorije korisnika.
Pozivamo Vas da u prostoru knjižnice,  u okviru projekta „Knjižnica širom otvorenih vrata” razgledate izložbu taktilnih slika i skulptura Tatjane Vujatović, učenice Tanje Parlov! 
2015. godina
29.
listopada  
 
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  29.10.  2015s početkom  u  13  sati  u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice. 
 
Tema sastanka:  „STORY CUBE TELLER”  (kockice za osmišljavanje priča)
Poticanje jezične kreativnosti, izražavanja i mašte  važan je segment u odgoju djece. Edukativna igra „Story Cube Teller” predstavlja ponajprije pribor za poticanje govora i predčitalačkih vještina kod djece predškolske dobi, a zatim i  interaktivnu igru u  kojoj mogu sudjelovati igrači različite dobi, osmišljavajući priču prema svojim verbalnim i narativnim sposobnostima. Igra  „Story Cube Teller” prvonagrađeni je rad na natječaju „Bor s nama 2013.” Hrvatskog dizajnerskog društva.
U programu sudjeluje autorica igre Adriana Pavelić i djeca iz vrtića „Budućnost”.

VAŽNO:  Za svaku je knjižnicu u KGZ mreži igra već nabavljena, stoga bi bilo korisno da se odazovete pozivu kako bi se upoznali s njenom primjenom u praksi! 
Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  21.5. 2015.  s početkom  iznimno u  12.30  sati  u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.
2015. godina
28.
svibnja
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  28.5. 2015.  u Galeriji  Klovićevi  Dvori, Jezuitski trg 4,  Zagreb s početkom  u 13  sati.  

POSJET IZLOŽBI UZ STRUČNO VODSTVO
„ŽIVA VODA PRIPOVIJEDA – HRVATSKA,  ZEMLJA GOŠĆA SAJMA DJEČJE KNJIGE U BOLOGNI 2015.“

-Izložba je nastala u organizaciji Ministarstva kulture povodom nastupa Republike Hrvatske na Sajmu dječje knjige u Bolonji.
- U cijelosti je prenesena u prostor Galerije Klovićevi dvori, kako bi se i domaća publika imala priliku upoznati s reprezentativnom poviješću i sadašnjošću domaće ilustracije za djecu.

U sklopu izložbe predstavljeni su radovi preko stotinu hrvatskih ilustratora.
Stručno vodstvo kroz izložbu : Koraljka Jurčec Kos,  muzejska savjetnica

VAŽNO:  Potrebno je doći 15 minuta ranije, cijena ulaznice 5 kuna
2015. godina
21.
svibnja
 Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  21.5. 2015.  s početkom  iznimno u  12.30  sati  u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.
 
Tema sastanka:  „SLIKOVNICA U GLAZBI”
 Udruga MALA OPERA Zagreb okuplja glazbenike i glazbene pedagoge s ciljem predstavljanja i upoznavanja djece predškolske i mlađe školske dobi s  klasičnom glazbom na njima primjeren, zabavan i blizak način. Projekt „Slikovnica u glazbi“ ostvaruje se u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba i namijenjen je našim najmlađim korisnicima.
 
Program:

Francis Poulenc: "Priča o sloniću Babaru"
-glazbena priča prema slikovnici Jeana de Brunhoffa
-prijevod s francuskog i adaptacija: Danijela Petrić i Zdenko Niessner
-Izvođači: Danijela Petrić, klavir  i Zdenko Niessner, pripovjedač 

Glazbenoj priči prisustvovat će i učenici OŠ Izidora Kršnjavoga 
2015. godina
9.
travnja
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  9.4. 2015.  s početkom  iznimno u  12:30  sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.

Tema sastanka:  TAKTILNA  SLIKOVNICA – SLOVENSKA ISKUSTVA
Program:
12:30  Svečanost  otvaranja  izložbe  taktilnih slikovnica studenata Pedagoškog fakulteta Koper i  Maribor,  Univerza na Primorskem i  Univerza Maribor,  Slovenija
13:15 Radionica taktilne slikovnice

U programu sudjeluju:
- dr. Aksinja Kermauner, spisateljica i tiflopedagoginja, profesorica na  Pedagoškom fakultetu Koper,  inkluzivna  pedagogija, metode rada  sa slijepima i slabovidnima
- dr. Janja Plazar,  profesorica na  Pedagoškom fakultetu Koper,  znanost
- dr. Jerneja Herzog, profesorica na Pedagoškom fakultetu Maribor, likovna pedagogija
- Sebastjan Kamenik i  Mojca Breznikar ,  članovi Udruženja prijatelja slijepih Slovenije
- duo "MirMil"- Mirjana i Milan Šernek i učenici Centra „Vinko Bek“
2015. godina
12.
ožujka
„Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  12. 3. 2015.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice.

Tema sastanka:  PREZENTACIJA IGRE  "GLAGOLJICA MEMORY"
Program:
- „Srce Istre – glagoljaški kraj“  prezentacija u ppt-u 
- predstavljanje igre "Glagoljica Memory“  i njeno korištenje u dječjim odjelima narodnih knjižnica
Program vodi akademski. slikar Franjo Ferenčak, autor igre i stanovnik Huma – srednjevjekovnog  gradića Središnje Istre.
2015. godina
19. veljače  "Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  19. 2 . 2015.  u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice 

Tema sastanka: PREZENTACIJA IGRE "ČOVJEČE, ISPRAVI SE!"
Program:
- predstavljanje djelatnosti UNICEF-a Hrvatska - Valentina Otmačić, predstojnica Ureda 
- predstavljanje igre "Čovječe, ispravi se!" - Marin Ilej i Nikolina Mucko
- u prezentaciji će sudjelovati učenici nižih razreda OŠ Petra Zrinskog.