Čitaonica novina i časopisa
Čitaonica novina i časopisa
 
  Ljetno radno vrijeme:
ponedjeljak, srijeda, petak: 14:00 do 20:00
utorak, četvrtak, subota: 8:00 do 14:00


Informacije: +385 1 4694 325
                      +385 1 4694 326

koordinator: Igor Pugelnik, knjižničar
 
 

Čitaonica je smještena na prvom katu Gradske knjižnice. Korisnicima su na raspolaganju 32 radna mjesta i dva računala s pristupom internetu. U prostoru Čitaonice povremeno se održavaju tribine, koncerti i prigodna predavanja.
 
Čitaonica novina i časopisa sadrži jednu od najvećih zbirki periodike u Hrvatskoj, značajnu za nacionalnu povijest, a posebno za povijest Zagreba. U fondu su zastupljeni vrijedni naslovi domaćih i stranih časopisa i novina od 19. stoljeća do danas. Sadržajno, zbirka obuhvaća naslove iz različitih područja znanosti i kulture koji, kao dokumenti vremena, svjedoče o općem gospodarskom i društveno-političkom stanju u pojedinim razdobljima. Posebnu cjelinu unutar zbirke čine zagrebačka izdanja. 
U posjedu zbirke nalazi se 1837 naslova s preko 300 000 pojedinačnih brojeva uvezanih u 25 000 svezaka. Fond se sustavno popunjava kupnjom, zakonskim primjerkom, otkupom, darovima i razmjenom. Trenutačno nabavljamo 200 tekućih naslova (157 domaćih časopisa, 27 stranih časopisa i 27 novina).
 
Svi naslovi i pripadajući primjerci koji ulaze u fond zbirke obrađuju se u elektroničkom katalogu. Pojedina godišta uvezuju se u sveske, a građa je razvrstana po principu tekućeg broja (numerus currens).
 
Zbog nedostatka prostora dio građe smješten je u zatvorenom spremištu izvan Gradske knjižnice i dostupan je korisnicima uz prethodnu narudžbu.
 
U fondu Čitaonice zastupljeni su časopisi, novine i tjednici, dok se godišnjaci, zbornici i pojedinačni tematski brojevi nalaze u drugim zbirkama Gradske knjižnice.
 
Građa iz fonda Čitaonice dostupna je za rad samo u prostoru knjižnice.