Blackout poezija

Izložba 21.03.2022. - 15.04.2022. Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Dječji odjel
Radovi predstavljeni na ovoj izložbi nastali su na radionicama koje su vodile knjižničarke OŠ Lovre pl. Matačića i OŠ Ksavera Šandora Gjalskog s učenicima sedmih razreda povodom Svjetskog dana poezije. 21. ožujka UNESCO je 1999. godine proglasio Svjetskim danom poezije radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.
 
Učenici su se na radionicama bavili zanimljivom umjetničkom formom koja se naziva blackout poezija. To je umjetnička forma koja spaja kolažnu (reciklirajuću), likovnu i pjesničku komponentu u novu formu. Recikliraju se riječi, sintagme i cijeli stihovi ili rečenice iz već postojećih ( i često nepjesničkih) tekstova kako bi se stvorila nova smislena umjetnička cjelina. Naziv blackout (zacrnjenje) dolazi od prepoznatljivog izgleda ovakve umjetničke cjeline. Blackout pjesma stvara se na način da se uzme stranica nekog već postojećeg teksta (proze, poezije ili publicistike), a zatim se u tom tekstu odabiru riječi koje će činiti novu cjelinu dok se ostatak riječi zacrnjuje ili precrtava (najčešće markerom). Pri stvaranju nove pjesme ne dodaju se nove riječi i slova, već se koriste postojeći tekstualni elementi. Moguće je spajati dijelove različitih riječi, riječi iz različitih rečenica ili cijele rečenice izvučene iz prvotnog konteksta. Pjesmu je moguće samo "školski" zacrniti, no maštovitim precrtavanjem nepotrebnog teksta moguće je dobiti maštovite uratke.

Izložba je postavljena u prostoru Knjižnice Ivane Brlić Mažuranić i može se razgledati tijekom radnog vremena Knjižnice.