Natura obscura - knjige na planine!

Projekt 23.03.2019. | subota Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 9:00
https://www.artworksforchange.org/portfolio/lori-nix/
Natura obscura - knjige na planine! je projekt osmišljen u sklopu Planinarskog društva Izletnik u suradnji s Knjižnicom Marije Jurić Zagorke. Ideja je opskrbiti što veći broj planinarskih domova knjigama, koje se sakupljaju u Knjižnici Marije Jurić Zagorke. U sakupljanju knjiga sudjeluju članovi planinarskog društva, kao i šira zainteresirana javnost.
Prvi planinarski dom koji se oprema je Risnjak, na Medvednici. Sakupljanje knjiga traje do subote 23.3., kada će se održati i kratki planinarski izlet u organizaciji PD-a Izletnik, koji započinje sakupljanjem planinara i svih zainteresiranih ispred Knjižnice M. J. Zagorke u 9 sati ujutro. Svatko će u svom ruksaku nositi mali broj knjiga te i na taj način (osim donacijom) dati svoj doprinos.

Natura obscura naziv je koji se poigrava semantikom pojma camere obscure (u doslovnom prijevodu tamne sobe). Obscura kao nešto tamno i mračno, kroz čiju pukotinu ulaze samo one zrake svjetlosti koje padaju pod točno određenim kutem, kako bi u toj tami projicirale obrnutu sliku objekta u svom svojem sjaju. Kao što mračna kutija postaje oslikana, tako i često mračna priroda kojom se kreću planinari zauzvrat za trud i iskazano joj poštovanje daruje spokoj u svom pejzažu. Knjiga je u tom kontekstu svjetlosna zraka koja prodire kroz pukotinu u nama kako bi nas, doslovno, obasjala svim onim što unutar svojih korica skriva. Knjiga na planini sinergija je onog najboljeg stvorenog od čovjeka i prirode.