Wiki-dveri V

Projekt 31.05.2016. | utorak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18:00
Wiki-dveri projekt je Gradske knjižnice Ante Kovačića iz Zaprešića, u sklopu kojega učenici osnovnih škola zaprešićkoga kraja, uz pomoć knjižničara Gradske knjižnice Ante Kovačića, izrađuju internetsku stranicu http://www.wiki-dveri.info. Cilj projekta je stvaranje internetske stranice koja će na jednome mjestu objediniti informacije o kulturnoj i prirodnoj baštini zaprešićkoga kraja, upoznavanje mladih o važnosti čuvanja baštine i stvaranja zapisa o njoj, popularizacija Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Ante Kovačića i stvaranje nove građe za nju, obrazovanje mladih u području digitalne pismenosti te razvijanje suradničke kulture i timskoga rada.
Projekt su financijski podržali Grada Zaprešić i Zagrebačka županija, a Knjižnica osigurava sve što je potrebno za provođenje projekta: prostor, literaturu, informatičku opremu, brz pristup internetu, radionice, istraživačke izlete te poduku, pomoć i nadzor svojih informacijskih stručnjaka, knjižničara.
Sa svakim istraživačkim timom učenika radi se individualno kako bi krajnji rezultati projekta bili što uspješniji. Učenici prikupljaju informacije o lokalitetima (pisane, fotografske i videozapise), pišu i uređuju članke za objavu na internetu te izrađuju i dizajniraju web-stranice, koristeći pritom MediaWiki, aplikaciju otvorenog koda.

Peti dio projekta Wiki-dveri V - upoznajmo povijesnu baštinu zaprešićkog kraja provodio se tokom školske godine 2015./ 2016. U projekt je bilo uključeno 30 učenika osnovnih škola zaprešićkoga kraja: OŠ Antuna Augustinčića i OŠ Ljudevita Gaja iz Zaprešića, OŠ Pavao Belas iz Brdovca, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog, OŠ Ante Kovačića iz Marije Gorice, OŠ Pušća, OŠ Kupljenovo i OŠ Luka, OŠ Jakovlje, koji su, okupljeni u 9 istraživačkih timova stvorili internetske stranice o povijesnim događajima zaprešićkog kraja kroz umjetničku formu.