Zašto spora moda?

Izložba 10.06.2024. - 02.07.2024. Knjižnica Sloboština Vedrana Jurišanac Nika Vrbica Ivona Gray
U današnjem vremenu brzog življenja očekuje se da sve što koristimo bude jednako brzo i potrošno.

Brza moda je jedan od produkata takvog načina života i potrošačkog društva. Ona je zapravo nastala kako bi pokrila rastuću potrebu za proizvodima, a zatim je evolvirala u ekonomsku silu koja diktira i potiče rast te potrebe.
Brza moda ima brojne probleme koji utječu na globalne prilike i na svakodnevni život malog čovjeka; proizvodi se jeftina odjeća loše kvalitete, izrađuju ju potplaćeni radnici (najčešće žena i djece) izloženi teškim kemikalijama koji rade u nesigurnim i često nehumanim uvjetima. Proizvodi se prekomjerna količina odjeće, obuće i dodataka čiji veliki postotak završi u otpadu. Otpad kao problem raste od pretrpanog kvartovskog kontejnera do četvornih kilometara prekrivenih tonama neželjene odjeće u zemljama trećeg svijeta.

Tekstilna industrija tako često krši osnovna ljudska prava i kontinuirano onečišćuje planet dok veliki modni lobiji profitiraju... A krajnji rezultat je potrošni odjevni predmet niske kvalitete i cijene, kojeg ne cijenimo previše.
 
Kako tome stati na kraj?

Dizajnerice Vedrana Jurišinac, Nika Vrbica i Ivona Gray bave se navedenim problemima i nude praktična rješenja.
 
Vedrana Jurišinac predstavlja brend Dada i Dunda - zajedno sa svojom majkom, izrađuju unikatne suvremene odjevne komade koristeći stare dekore, posteljine i rupčiće, sve oblike tradicijske tkanine koji su jednom davno bili ručno rađeni i vezeni od strane naših baka i prabaka.
 
Nika Vrbica predstavlja brend Salicula koji spaja umjetnost i modu, te istražuje održivost kroz stvaranje i odjevnih predmeta, umjetničkih komada i instalacija, koristeći pretežno rabljenu odjeću kao medij. 
 
Ivona Gray predstavlja brend Darkona - nadahnuće pronalazi u supkulturama, a izvedbu temelji na održivosti, funkcionalnosti i načelima spore mode, jer smatra da je etičnost odjevnih komada jednako važna kao i estetika.