Jesenske preporuke za odrasle 2023.
Sva naša tijela / Georgi Gospodinov
 
Bugarska i Hrvatska su po mnogočemu slične, a upravo to kroz svoja djela pokazuje bugarski književnik Georgi Gospodinov. Njegova izvanredna moć zapažanja običnog i neobičnog u bugarskoj svakodnevici rezultirala je ovom zbirkom kratkih i ultrakratkih priča koje svojom duhovitošću, melankolijom, ironijom i apsurdom ne ostavljaju čitatelja ravnodušnim. Ako je kolovoz popodne godine (kao što tvrdi Gospodinov), s rujnom ulazimo u večer godine, a najbolje ju je ispuniti ovim šarmantnim bugarskim pričama.

Grimizno slovo
/ Nathaniel Hawthorne i Hester / Laurie Lico Albanese

Svevremeni klasik Grimizno slovo ove je godine doživio novo izdanje u nakladi Petrine knjige d.o.o. i idealno je štivo za maglovite dane što nam prethode. Roman je smješten u Salem u 17. stoljeću i  prikazuje životnu priču Hester Prynne koja je zbog preljuba zauvijek obilježena grimiznim slovom A (eng. adultery). Roman Hester, s druge strane, daje novi pogled na ovu zamršenu priču te nam iz kuta protagonistice razotkriva što se događalo.
 
Osmijeh kozleta / David Grossman

David Grossman jedan je od najboljih suvremenih izraelskih pisaca i to ponovno dokazuje s posljednim objavljenim romanom Osmijeh kozleta. Ovaj slojevit i dirljiv roman prikazuje sudbine četiriju glavnih likova koji se trude voditi jednostavan život usred izraelsko-palestinskog sukoba. Kao i dosad, Grossman svog čitatelja ostavlja zamišljenim i potiče na promišljanje vlastitih stavova o moralu, ratu, izdaji i krivnji, a svojim pitkim jezikom čitatelja tjera na posudbu svakog izdanog naslova.
 
Otmjenost ježa / Muriel Barbery

Ježeve možda nikad nismo smatrali otmjenima, ali znamo da se iza bodlj skriva jedno nježno i plaho biće. Slično je i u ovom romanu koji posjeduje lepezu na prvu bodljikavih osobnosti da bismo kasnije upoznali onu pravu narav likova. Kako su povezani kućepaziteljica koja je zaljubljenica u filozofiju, a pred susjedima glumi analfabetizam, nadarena i suicidalna djevojčica Paloma i bogati i nježan gospodin Ozu iz Japana, ostaje vidjeti nakon čitanja ovog na tren duhovitog, na tren dirljivog romana autorice Muriel Barbery.
 
Mythos - Mitovi / Stephen Fry
 
Entuzijastima grčke mitologije preporučujemo Mitove, prvi dio trilogije Mythos engleskog književnika i glumca Stephena Fryja. Knjiga je uvertira u sljedeća dva nastavka Junaci i Troja, a objašnjava nastanak grčkog mitološkog svijeta, dodekateon, vladavinu dvanaestoro bogova i božica na Olimpu te na koncu, stvaranje ljudske vrste.