Ljetne preporuke za odrasle 2023.

  1. Penjačevi zapisi : put do najviših vrhova svijeta / Stipe Božić ; ilustrirala Iva Božić
Krenite na put do najviših vrhova svijeta s našim najpoznatijim alpinistom.  U svojoj šestoj knjizi Stipe Božić opisuje svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas te svoju životnu filozofiju i uvjerenja kojima se vodio kroz život. Autor opisuje svoje odrastanje u Zavojanima, prve alpinističke uspone, životne uspjehe i tragedije, odnosno autobiografskog je karaktera, no također donosi i putopisne elemente, opisujući sela, gradove i način života ljudi u zemljama koje je posjetio. Knjiga sadrži ilustracije te fotografije iz autorove privatne zbirke.
 
  1. Kako voljeti svoju kćer : [roman o snazi i boli majčinske ljubavi] / Hila Blum ; prevela s hebrejskog Andrea Weiss Sadeh
Drugi roman izraelske spisateljice Hile Blum donosi priču o junakinji Joeli, majci koja pokušava ne samo pronaći i vratiti kćer jedinicu nego i razumjeti pukotine u odnosu s Leom, koju je obožavala, a koje su dovele do te nepremostive daljine. Potiče na razmišljanje o tome kako u vremenu obilja dati djeci ono zaista bitno te možemo li svojom ljubavi i pretjeranom brigom gušiti i otjerati one koje volimo. Roman je vrlo emotivan i napet, svojevrsna je posveta ljubavi majki prema kćerima i sigurno Vas neće ostaviti ravnodušnim. Autorica je za navedeni roman nagrađena najvažnijom izraelskom nagradom za književnost Saphir.
 
  1. Beskraj u trsci : velika avantura knjige u antičkome svijetu / Irene Vallejo ; sa španjolskoga prevela Silvana Roglić
Beskraj u trsci esej je o nastanku knjige. Irene Vallejo prati povijest ovog nevjerojatnog artefakta koji je nastao prije pet tisuća godina kada su Egipćani otkrili potencijal trske koju su nazvali „papirus". Autorica čitatelja vodi na putovanje kroz vrijeme; od prvih knjiga nastalih na glinenim pločicama, preko papirusa od trske u Egiptu koji su iznjedrili Aleksandrijsku knjižnicu, kao i dragocjene srednjovjekovne kodekse koje su rukom pisali venecijanski križari, do tiskanih i digitalnih knjiga koju čitatelj možda upravo sada čita.
 
  1. Krvavi mjesec / Jo Nesbo ; s norveškog prevela Jelena Loma
U trinaestom nastavku serijala Jo Nesboa proslavljeni norveški detektiv Harry Hole, specijalist za serijske ubojice, izgubio je voljenu suprugu. Nakon što mu se život raspao, Harry Hole otputovao je u Los Angeles s namjerom da se tamo opija do smrti. Ipak, poznanstvo s glumicom Lucille natjerat će ga da se ponovno aktivira. Lucille duguje pozamašnu svotu meksičkom kartelu, a Harry joj može pomoći, ako prihvati izdašnu ponudu norveškog bogataša i dokaže njegovu nevinost u slučaju nestanka dviju mladih žena. Povratak u Oslo i susret sa starim prijateljima i neprijateljima te lov na monstruoznog osvetnika novi su izazovi s kojima se Harry mora suočiti. Sat otkucava, a nad Oslom je najavljen krvavi Mjesec.
 
  1. Ante Tomić: Što je muškarac bez brkova (ZaKi Book)
Ako je ovih ljetnih praznika e-knjiga Vaš izbor, preporučamo jedan ZaKi Book naslov: Što je muškarac bez brkova! Ante Tomić piše onako kako pišu pisci koji vole i svoje junake i buduće čitatelje: s nepogrešivim osjećajem za priču, uvjerljivo, prožimajući fabulu dobrim humorom i romantikom. Živopisni likovi tipične seoske sredine Dalmatinske zagore zabavit će i one koji su pogledali i dramatizaciju i ekranizaciju navedenog djela. Kult janjetine, mačo muškaraca i svojeglavih žena, nabrijanih mercedesa i još nabrijanijih četverokatnica koje niču u inat susjedima. Humor u romanu proizlazi iz sočnog i živopisnog jezika te primitivnog mentaliteta ljudi, ispod čije se grubosti najčešće krije dobrota.