Ljetne preporuke za odrasle 2022.

1. Svijet koji nije od ovoga svijeta : izabrane pjesme / Wislawa Szymborska

Szymborskin pogled na svijet zaista je poseban. U ovoj zbirci pjesama vidljiva je njezina fascinacija ljudskim stanjima, prirodom i životom općenito. Prisutan je humor, a teme koje se provlače univerzalne su i svakidašnje. Pa ipak, ova poljska pjesnikinja i nobelovka uspjela ih je prikazati na dublji način slaveći pritom svu ljepotu nesavršenosti skrivenu u malim stvarima. Szymborska kroz stihove na jednostavan način i bez pretencioznosti priča o smrti, prolaznosti, duši i ljubavi. Neke ljubavi su trajna patnja od koje se čovjek nikad ne oporavi, neke (primjerice one prve) lako se zaborave a tu su i one koje nam tek dolaze u susret. Čovjekove nemire, neprospavane noći i sjećanja koja ga proganjaju pjesnikinja sasvim dobro poznaje. Podsjeća nas koliko smo kao bića u svemiru istovremeno mali ali i nevjerojatno veliki. Otvara pitanje ljudske sreće i postojanja slučajnih događaja te naglašava u kojoj smo mjeri povezani s prirodom i nebom iznad nas.

2. Dvojezični ljubavnik / Juan Marsé

Tko bismo bili kada bismo odjednom mogli biti netko drugi i bi li nam tada život bio lakši? Juan Marés, glavni lik ovog djela, nakon deset godina i dalje je zaljubljen u svoju bivšu ženu, katalonsku sociolingvisticu Normu. Od dana kada ga je napustila, Marés je izgubio samopoštovanje i volju da bude ono što je. U pokušaju da ponovno osvoji Normu Marés, koji zarađuje za život svirajući harmoniku na ulicama Barcelone, odluči promijeniti identitet. Sanja o tome da bude muškarac koji će zadovoljiti njezin ukus, netko tko je neodoljiv, samouvjeren i živahan. Novoizmišljenom liku daje ime Franeca koji postaje njegova alternativna ličnost koja s vremenom preuzima sve veću kontrolu nad njegovim odlukama i ponašanjem. Iako je knjiga pisana zabavnim tonom kojim nas autor nastoji nasmijati, istovremeno je neugodna i tužna. Knjiga Dvojezični ljubavnik ne predstavlja samo borbu između onoga što jesmo i što bismo željeli biti nego i nacionalnu borbu koju proživljava Barcelona uslijed dualnosti identiteta njezinih stanovnika i jezične podijele na katalonski i kastiljanski jezik.

3. Smrtni ishod atletskih povreda / Milica Vučković

Ovaj roman hrabro je i duhovito ispričana priča o osobi koja proživljava nasilje u ljubavnoj vezi. Autorica piše brzim, poetičnim i oštrim stilom bez patetike i previše stilskog uljepšavanja. Ovim djelom nastojala je istaknuti u kojoj mjeri tišina može imati negativne posljedice za žrtvu toksičnog odnosa. Glavna junakinja romana je snažna i samostalna djevojka Eva koja naizgled dolazi iz obične obitelji. Čitatelji upoznaju njezinu svakodnevicu u kojoj ona odlazi na posao, druži se, izlazi i upoznaje nove ljude, voli, postaje majkom i prolazi kroz prekide veza. Nakon što upozna Viktora i prepusti mu se život joj ubrzo krene u sasvim drugom smjeru. Postaje nemoćna u pokušajima da donosi odluke za vlastiti život i uspješno nalazi opravdanja za loše postupke svog partnera. Sve više tone u spiralu psihičkog i fizičkog maltretiranja kojem se ne zna oduprijeti. Postavlja se pitanje koji je razlog Evinog emocionalnog kraha i nemogućnosti da poštuje sebe dovoljno da ode na vrijeme od osobe koja ju neprestano povrjeđuje. Je li odnos između majke i kćeri odredio ovakav turbulentan emocionalni život jedne mlade žene koja tek mora naučiti kako voljeti sebe?

4. Grad od pare / Carlos Ruiz Zafon 

Nakon tetralogije Groblje zaboravljenih knjiga, uslijedila je zbirka priča Grad od pare kojom se čitatelji ujedno opraštaju od velikog Zafona. Priče prate teme Zafonovog stvaralaštva a to su: obiteljske tajne, sjene prošlosti, ljubav, talentirani mladi ljudi, umjetnici, arhitekti, tajanstvene kuće i dvorci, knjižnice i skrivena blaga te muškarci u potrazi za nadom i hrabrošću da slijede svoj put. Sudbine likova prepune su zapleta i obmana. Tako jedna od priča čitatelje upoznaje sa životom Cervantesa koji se ne želi pomiriti s činjenicom da je tek osrednji pisac, kakvim su ga umjetnički krugovi većinu njegova života doživljavali. Smatrao je kako za umjetnika od osrednjosti ne postoji okrutnija sudbina. Ovo je posljednja šansa za šetnju ulicama Barcelone kakvu pamti sam autor, a to je nezaboravno mistično i pomalo melankolično iskustvo. U ovih jedanaest priča, od kojih su neke već ranije objavljene, prisutna je snažna želja za povratkom u neka davna vremena. Atmosfera je gotička a prava magija skrivena je između riječi. 

5. Iscjeljivanje kolektivne traume : proces integriranja naših međugeneracijskih i kulturalnih rana / Thomas Hübl i Julie Jordan Avritt 

Što je to kolektivna trauma i što sve možemo učiniti po pitanju iscjeljenja? Kroz duboko razumijevanje koliko su osobne i kolektivne traume rasprostranjene, Hübl navodi učinke traume na naš današnji svijet i život svakog pojedinca. Knjiga je podijeljena na devet poglavlja u kojima autor saznanja temelji na psihološkim i znanstvenim znanjima i stručnošću te dubokim mističnim i spiritualnim principima. Kako i sam autor tvrdi, nijedna kultura ne može pobjeći od svoje povijesti, no postoji način da se ljudi suoče s istinom i oslobode se generacijskog tereta. Temeljni problem iscjeljivanja traumatiziranog čovjeka je traumatiziranje koje se iznova ponavlja jer neintegriranje bolnih prošlih iskustava oštećuje kolektiv ponavljanjem istih bolnih ciklusa mržnje, nasilja, ubojstava, patnje i odvajanja. Trauma prekida odnos; šteti ljudskim kapacitetima za povjerenje, povezanost i uzajamnost. Kako bi se to zaustavilo potrebno je istraživanje simptoma, navika i nesvjesnih društvenih obrazaca. Osim toga čovjek bi trebao nastojati upoznati sebe i proživjeti unutarnje buđenje nakon čega se prosvjetljena duša ponovno vraća čovječanstvu ali promijenjena i pomirena s okolinom. Za početak ovog putovanja ohrabrujuće je saznanje kako je velika razlika između društva koje se temelji na traumi od društva koje je o traumi informirano.